Lavrov zaprijetio Europskoj uniji: 'Izgubili su Rusiju, postupat ćemo s njima oštro ako bude potrebno'

04.04.2023. 10:22:00

Vidimo ovo kao pokušaj da se baci sjena na naše uspjehe, da se zabije klin u prijateljstvo između Moskve i Pekinga", dodao je

Zapad pokušava zabiti klin između Rusije i Kine govoreći o neravnopravnom odnosu i ovisnosti Moskve o Pekingu, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov u intervjuu objavljenom u utorak.

Lavrov je za ruski portal Argumenti i činjenice istaknuo da su tvrdnje o neravnopravnom odnosu Moskve i Pekinga “neprijateljske zemlje općenito preuveličavale” već dugo vremena.

“Vidimo ovo kao pokušaj da se baci sjena na naše uspjehe, da se zabije klin u prijateljstvo između Moskve i Pekinga”, dodao je.

Šef ruske diplomacije poručio je da su razgovori ruskog predsjednika Vladimira Putina i kineskog predsjednika Xi Jinpinga pokrenuli “strateško partnerstvo” između Moskve i Pekinga izvan “isključivog bilateralnog konteksta”.

“Naravno da imamo osjećaj zajedništva i spremnosti da stanemo rame uz rame u obranu temeljnih interesa svakoga od nas”, rekao je Lavrov za Argumente i činjenice.

Kina i Rusija potpisale su sporazum o partnerstvu “bez ograničenja” početkom 2022., samo nekoliko tjedana prije početka ruske invazije na Ukrajinu.

Lavrov je također rekao da neprijateljski stav Europske unije prema Moskvi znači da je “izgubila” Rusiju, dok Moskva namjerava oštro stupiti s Europskom unijom ako to bude potrebno.

“Kao odgovor na neprijateljske korake, djelovat ćemo oštro ako bude potrebno na temelju nacionalnih interesa Rusije te načela reciprociteta prihvaćenih u diplomatskoj praksi”, istaknuo je Lavrov.

Izvor: novilist.hr/Foto: REUTERS

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.