Liječnica iz HZJZ-a Tatjana Nemeth-Blažić objasnila po čemu se omikron razlikuje od drugih sojeva

27.11.2021. 16:10:00

Tatjana Nemeth-Blažić iz HZJZ-a komentirala je novi soj koronavirusa koji je otkrive u Južnoafričkoj Republici

“Prije tri dana je detektirana najnovija varijatna, izaziva zabrinutost jer ima najveći broj mutacija od dosad detektiranih što povećava rizik da će biti promijenjena u nekim zanačajkama – zaraznosti ili kliničke slike”, rekla je za N1 Tatjana Nemeth-Blažić i dodala: “Zasad je oprez zbog te genetske strukture prisutan, intenzivno se prati. Zato se treba cijepiti, pogotovo oni koji su u većem riziku bolesti. Opet se naglašavaju zbog ove mutirane varijante nefarmaceutske mjere su opet na prvom mjestu – više misliti na pojačanu higijenu, nošenje maski, izbjegavanje okupljanja i putovanja.”

Govoreći o razlikama u odnosu na ostale sojeve, rekla je: “To je slično, a razlika u odnosu na deltu i sve dosad otkrivene je to što ima veću razliku u genetskoj strukturi, različitija je pa bi zato mogla imati posljedice s težim oblicima bolesti. To se još sa sigurnošću ne zna. Pripremili smo pojačane mjere na granici, pogotovo putnika koji dolaze s mjesta gdje je detektirana nova varijanta.”

O proboju novog soja u Hrvatsku rekla je da će to ovisi o intenzitetu putovanja i da je teško predvidjeti kad bi se to moglo dogoditi. “Treba podsjetiti da je potrebno učiniti sve što možemo da spriječimo teže oblike bolesti covida-19 da ne ugrozimo pružanje zdravstvene zaštite za druge bolesti”, naglasila je

S prvom dozom cjepiva protiv koronavirusa je cijepljeno 53 posto ukupnog stanovništva, a 63 posto odraslog.

“Ljudi imaju potrebo izraziti mišljenje. Važno je usredotočiti se na prevenciju, usmjeriti se na odgovorno ponašanje”, rekla je Nemeth-Blažić o prosvjedima.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: V. B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.