Lijepa priča iz Vukovara: HNK Mitnica, klub koji su osnovali hrvatski branitelji i dragovoljci

12.06.2024. 17:47:00

HNK Mitnica Vukovar nedavno je održao dječji turnir Mitnica KUP 2024. Na njemu je u dva dana sudjelovalo čak 600 djece i pratilo ga više od 2000 gledatelja, piše Narod.hr.

HNK Mitnica jedan je od najmlađih, ali i najpopularnijih sportskih kolektiva u gradu Vukovaru. No, ovaj nogometni klub ima jednu specifičnost. Naime, njegovi su osnivači bili hrvatski branitelji i dragovoljci Domovinskog rata.

“Klub je osnovan 2008. godine s ciljem da se u gradskoj četvrti Mitnica, u kojem nije bilo niti jednog sportskog terena ni kluba, osnuje klub koji će okupljati sve dobne uzraste sportaša, pružiti zdravu zabavu i razonodu kao alternativu današnjem načinu provođenja slobodnog vremena djece i mladeži”, istaknuo je za Narod.hr predsjednik kluba Antun Karaula.

Dodaje da su članovi kluba od samog početka odnosno osnutka sami, bez pomoći gradskih, županijskih i drugih struktura, izgradili klupsku infrastrukturu. Tako je klub dobio svlačionice, urede i sve ono što jedan klub treba imati da bi mogao djelovati.

Predsjednik HNK Mitnica: ‘Preko trnja do zvijezda’

“Doslovce za nas vrijedi ona izreka preko trnja do zvijezda”, naglašava Karaula. Dodaje da je “nakon teških porođajnih muka, klub danas jedan od najpopularnijih vukovarskih klubova”.

“Jedan od ciljeva koje nastojimo ispuniti su i uključivanje svih dobnih uzrasta u sve vidove natjecanja”, napominje Karaula. Seniori, dodaje, sudjeluju u natjecanjima prve županijske lige. Mlađi uzrasti (početnici, limači, mlađi i stariji pioniri, kadeti) sudjeluju u ligama mladeži. Tijekom godine sudjeluju na brojnim turnirima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Klub trenutno broji 120 djece raspoređene u četiri kategorije uzrasta.

Projekt ‘Crnoplavi kvadrat’

Predsjednik Karaula ističe ono na što je klub posebno ponosan. U pitanju je projekt “Crnoplavi Kvadrat”. Riječ je, zapravo, o kampanji koju je klub pokrenuo radi prikupljanja financijskih sredstava za gradnju terena na umjetnoj travi. U projekt se uključilo čak 580 donatora (fizičkih i pravnih osoba) iz Hrvatske i inozemstva.

“Klub je tada skupio 400.000 kuna dok se grad Vukovar priključio sa 450.000 kuna. Na taj smo način izradili navedeni projekt”, navodi Karaula.

“Svi su presretni, jer ga svi koriste – od limača do seniora”, ističe predsjednik HNK Mitnica.

Od početka inicijative za novi travnjak do realizacije prošlo je punih 15 mjeseci.

Uskoro dječji kamp Real Madrida

“Kvalitetu i uspješnost rada u klubu prepoznali su i u Fondaciji Real Madrida (Real Madrid Foundation Kamp) te su nam ponudili organizaciju kampa u kojemu bi djeca pet dana trenirala s trenerima Real Madrida”, ističe Karaula.

Djeca će, dodaje, dobiti opremu Reala te diplome da su pohađali navedeni kamp.

Mitnica
Foto: HNK Mitnica

“Organizacija kampa je prilika i za naše trenere da se educiraju te steknu nova znanja i vještine u podučavanju djece nogometnoj igri”, naglašava predsjednik kluba.

Dodaje da je sama organizacija kampa priznanje klubu i njegovom radu.

“Vjerujem da će dolazak jednog tako velikog kluba u naš grad koristiti i gradu Vukovaru u njegovoj promociji kao mjestu ugodnom za život”, zaključuje Karaula.

Izvor: Narod.hr/Foto:HNK Mitnica

Izvorni autor: PDN/Narod.hr/Helena Mostarkić Gobbo

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.