LITRA ULJA ĆE KOŠTATI 40 KUNA? “Nije nemoguće…”

16.05.2022. 10:12:00

Prijeti li nam rast cijena suncokretova ulja, kao u Njemačkoj i Španjolskoj, na 40 kuna? – ono je što muči hrvatske građane koji su krenuli u skupljanje zaliha strahujući od ekstremno visokih cijena osnovnih živežnih namirnica, među kojima su, svakako, ulje, brašno šećer, piše Slobodna Dalmacija

Suncokretovo ulje kod nas je do sada bilo poprilično jeftino, čak jeftinije negoli u susjednoj BiH koja je brojnim Hrvatima sinonim za niže cijene. Međutim, cijene ulja i u našim dućanima rastu i približavaju se cijeni od dvadesetak kuna, a police s uljem svako malo su poluprazne jer građani ne kupuju ulje na litre već na kartone.

Svjedočili su tako situaciji u trgovačkom centru kada je jedan građanin kupio pet kartona ulja (pedeset litara) i pet kartona šećera (50 kilograma). Iza njega su police s uljem i šećerom opustjele. Kad su ga upitali zašto skuplja tolike zalihe, rekao nam je da je iz Hercegovine te da je ulje kod njih pet konvertibilnih maraka (20 kuna) dok je u hrvatskim trgovačkim centrima 17,90, dakle isplati mu se doći kupovati pa još na taj iznos dobiti povrat poreza na granici. Međutim, po zakonu ponude i potražnje, povećana potražnja generira i veće cijene pa tako dolazimo do zaključka da građani sami doprinose inflaciji i povećanju cijena, posebno osnovnih živežnih namirnica.

Poljoprivredni analitičari s kojima su novinari Slobodne razgovarali tvrde da dramatičnih poskupljenja ulja u Hrvatskoj neće biti. Naime, suncokret i uljarice su rijetki poljoprivredni proizvodi u čijoj je proizvodnji Hrvatska samodostatna. Statistike kažu da se proizvodi dvostruko više suncokreta negoli su hrvatske potrebe za tom uljaricom, pa kada se uzmu u obzir i dvije domaće tvornice ulja, nestašica i poskupljenja ne bi trebalo biti.

Ulje tako ne bi trebalo biti skuplje od dvadeset kuna uvažavajući troškove proizvodnje, povećanje cijene energenata, sirovine i repromaterijala.

– Može poskupjeti sve osim ulja – rekli su proizvođači suncokreta, koji su ovog proljeća zasijali čak 30 posto više površina pod suncokretom. Prošle je godine suncokret otkupljivan po cijeni od četiri kune za kilogram, ove godine se očekuje cijena od oko sedam kuna za istu količinu, pa bi tako i litra ulja mogla biti skuplja za najviše tri do četiri kune.

Međutim, problemi bi mogli nastati ako hrvatske uljare zbog povećane potražnje za uljem i uljaricama na tržištu EU-a, vođeni većom cijenom i boljom zaradom, krenu u izvoz nauštrb domaćih potrošača. Koliko je to realno, vrijeme će pokazati, ali činjenica je da većina zemalja EU-a, koja se opskrbljivala suncokretom iz Ukrajine posljednjih dana ima probleme s opskrbom.

Španjolska, koja je posebno bila ovisna o suncokretovu ulju iz Ukrajine uvela je čak i restrikcije prilikom kupovine ulja, dok građani u Njemačkoj fanatično prazne police s uljem, a neki fast foodovi odustaju od prodaje pomfrija. Tako je na EU tržištu poljoprivrednih proizvoda povećana potražnja za suncokretom i drugim uljaricama, što generira i njihovu veću cijenu.

Hipotetski gledano, Španjolska, Njemačka i druge EU zemlje umjesto Ukrajine mogle bi se okrenuti ulju i uljaricama proizvedenima u Hrvatskoj, pa bi u takvim okolnostima došlo do manjka ulja na domaćem tržištu uz veće cijene.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:priznajem.hr/Shutterstock

Izvorni autor: Slobodna Dalmacija/Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.