Litva optužuje Bjelorusiju da zrakoplovima dovozi migrante

07.07.2021. 18:45:00

Litva je u srijedu optužila Bjelorusiju da zrakoplovima dovozi migrante i poručila da će sagraditi ogradu na granici kako bi spriječila nezakonite prelaske.

Bjelorusija je odlučila dopustiti migrantima da prelaze u Litvu kao odgovor na europske sankcije uvedene nakon što je Minsk prisilio zrakoplov Ryanaira da sleti na bjeloruski teritorij kako bi uhitio blogera disidenta koji se nalazio u njemu.

Litavska premijerka Ingrida Šimonyte kazala je da Bjelorusija nudi migrantima letove za Minsk, navodeći dokaze pronađene kod najmanje jednog migranta koji je stigao u Litvu.

“Postoje putničke agencije, izravni letovi koji povezuju Minsk s Bagdadom na primjer i agencije i u Bjelorusiji i u drugim zemljama koje privlače ‘turiste’ u Minsk”, rekla je Šimonyte za Reuters.

Kazala je da je glavna zračna luka odakle ljudi stižu u Bjelorusiju Bagdad, ali ne isključuje ni da stižu iz Istanbula.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kazao je 26. svibnja da Bjelorusija više neće sprječavati migrante da prelaze njezinu zapadnu granicu i ulaze u EU.

Šimonyte je kazala da će Litva poduzeti mjere kako bi zaustavila migrante da prelaze granicu češćim ophodnjama i izgradnjom ograde.

“Počet ćemo graditi novu fizičku barijeru, koja će odvojiti Litvu od Bjelorusije, što će biti siguran znak i sigurno sredstvo odvraćanja organizatora ilegalnih migrantskih tijekova”, kazala je novinarima.

Dodala je da Litva, članica Schengena, razmatra uvođenje graničnih kontrola sa susjednim članicama EU-a kako bi zaustavila migrante da odu u druge članice EU-a.

Izvor: n1/ Foto: REUTERS

Izvorni autor: Hina/Foto: REUTERS/

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.