MADRID ODSJEČEN OD SVIJETA, Španjolcima zabranjeno napuštati gradove!

01.10.2020. 19:03:00

Oko 5 milijuna stanovnika Španjolske, od čega većinom u Madridu i okolici, od subote neće smjeti napuštati gradove kako bi se spriječilo širenje koronavirusa u zemlji, objavila je lijeva španjolska vlada, a regionalna desna vlast Madrida najavila je sudsku žalbu.

“Trenutno je potrebno to poštivati kako bi se zaštitilo zdravlje”, rekla je potpredsjednica španjolske vlade Carmen Calvo u obraćanju novinarima.

Žarište zaraze

Španjolska vlada u četvrtak je objavila službeni dokument prema kojem će posebne mjere biti uvedene u svim gradovima s više od 100.000 stanovnika, a u kojima je dijagnosticiran koronavirus kod 500 stanovnika na 100.000 stanovnika. Trenutno je 11 takvih gradova u kojima živi ukupno 4,8 milijuna stanovnika.

Među njima je Madrid, s oko 3 milijuna stanovnika, a u kojem je u posljednja dva tjedna dijagnosticiran koronavirus kod 763 stanovnika na 100.000. Time je to glavni grad s najviše pozitivnih slučajeva u Europi.

Od subote stanovnici Madrida, i devet predgrađa, neće smjeti slobodno izlaziti iz grada. Policija bi trebala kontrolirati prilaze te propuštati samo one s potvrdom o odlasku na posao, na sudove, u bolnice, škole ili pri povratku kućama. Ulaz će biti dopušten pod istim uvjetima. Kazne za kršenje iznosit će 600 eura.

Unutar Madrida smjet će se okupljati najviše šest osoba umjesto dosad deset. Kafići, restorani i trgovine trebali bi smanjiti kapacitet 50 posto, te će primati klijente do 22 sata a u 23 sata moraju prestati s radom.  Nakon toga će smjeti raditi samo ljekarne i benzinske crpke. Parkovi bi trebali biti zatvoreni.

Regionalna vlada zabrinuta

Predsjednica pokrajine Madrid, Isabel Díaz Ayuso, proteklih dana se protivila toj vladinoj mjeri napominjući kako bi zatvaranje Madrida značilo “gospodarsku smrt” za glavni grad Španjolske. “Mi ćemo ispoštivati ovu naredbu, no slučaj ćemo predati sudovima. Želimo zaštiti interese građana Madrida”, rekla je Ayuso na konferenciji za medije.

U srijedu su Madrid, Katalonija, Andaluzija, Galicija i enklava Ceuta odbile vladine prijedlog o tim mjerama za mjesta s 500 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Nakon što je 21. lipnja ukinuto izvanredno stanje u Španjolskoj svaka od 17 autonomnih pokrajina provodi vlastite mjere. Vlada Madrida je prije deset dana zatvorila južne četvrti i predgrađa u kojima je dijagnosticiran koronavirus kod više od 1.000 osoba na 100.000 stanovnika. Građani iz tih radničkih i imigrantskih dijelova, u kojima živi 1,1 milijun ljudi, žalili su se na diskriminaciju te tražili da se zatvori ili čitav Madrid ili niti jedan dio.

Regionalna vlada Madrida smatra da je mjera prema kojoj se zatvaraju svi dijelovi s 500 dijagnosticiranih slučajeva pretjerana te da treba zatvarati samo dijelove s 1.000 dijagnosticiranih slučajeva na 100.000 stanovnika. Zbog toga je došlo do sukoba središnje lijeve vlade i regionalne desne.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:EPA/Alberto Morante

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.