Malenica: 'Izdali smo 100.000 propusnica, najviše za radnike'

03.04.2020. 09:35:00

Ministar Malenica apelira na građane da traže propusnice samo u nužnim situacijama kako bi se rasteretio sustav stožera civilne zaštite, ali i na poslodavce da propusnice ne trebaju tražiti za sve zaposlenike

Velika navala bila je u četvrtak na e-Propusnice, novu platformu za izradu digitalnih propusnica. Ministar uprave Ivan Malenica rekao je za HRT da su htjeli uspostaviti jedinstveni sustav izrade i nadzora nad propusnicama. 

- U praksi se događalo da su poslodavci izdavali propusnice osobama koje nisu njihovi zaposlenici, a stožer si izdavali propusnice bez valjanog razloga, a na ovaj način omogućujemo i epidemiolozima i stožeru civilne zaštite da na jednom  mjestu ima sve podatke o izdanim propusnicama, o razlozima zbog kojih su izdane. Na taj način će vidjeti kakve su migracije u određenim sredinama i na taj način će prevenirati širenje zaraze - rekao je Malenica.

Istaknuo je da je u četvrtak izdano 100.000 propusnica od čega su 70 posto njih zatražili poslodavci za svoje zaposlenike, a 30 posto je za građane. Poručio je poslodavcima da će već od danas omogućiti jednostavniji način za izradu, odnosno lakše unošenje podataka za sve zaposlenike.

- Stožer je donio odluku da od ponedjeljka vrijede nove e-propusnice, ali imamo veliku navalu, pa ćemo pratiti razvoj situacije - rekao je ministar. Dodao je da će propusnice imati svi koji ih trebaju, a da će se po potrebi produžiti i rok trajanja starih propusnica. 

Apelira na poslodavce da traže propusnice samo za zaposlenike koji putuju izvan mjesta prebivališta, nema potrebe tražiti za sve i apelira na građane da traže propusnice samo u nužnim situacijama kako bi se rasteretio sustav stožera civilne zaštite.

- Kada građanin zatraži propusnicu, stožer civilne zaštite razmatra njegov zahtjev i ovisno o opravdanosti zahtjeva on dopušta ili ne dopušta izdavanje propusnica, objasnio je.

- Mogućnost sustava e-propusnice je da se ona izdaje u elektronskom obliku i svatko ju može imati u PDF-u na mobitelu i pokazati policajcu koji će učitati QR kod i provjeriti valjanost propusnice, rekao je.

Malenica kaže da građanima treba oko pet minuta da podnesu zahtjev za e-propusnicu. Većina razloga za izdavanje propusnica je iz poslovnih razloga, razlozi drugih građana su primjerice odlazak liječniku.

U sustavu e-građanin trenutno je prijavljeno oko 800.000 građana, ministar je rekao da sada treba u što većoj mjeri digitalizirati javnu upravu i aktivnosti ministarstva uprave će ići u tom smjeru.

Što se tiče prestanka važenja osobnih iskaznica, putovnica ili vozačkih dozvola Malenica je rekao da je jučer Vlada donijela odluku o produženju tih dokumenata do prestanka epidemije.

Izvor: 24sata/Foto:Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.