Malenica: Ministarstvo nije službeno obaviješteno o srpskoj optužnici za Oluju

19.05.2022. 15:11:00

ZAGREB, 19. svibnja 2022. (Hina) - Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica kazao je u četvrtak da ministarstvo nije službeno obaviješteno o optužnici protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota koju je protiv njih podnijelo srbijansko tužiteljstvo zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije Oluja.

''Ministarstvo je informaciju o postupku koji se vodi u Srbiji dobilo iz medija, a službenu informaciju nismo dobili ni temeljem bilateralnih ugovora niti zakona koji uređuje međunarodnu suradnju'', kazao je Malenica.

Ministar je ocijenio da je u tom postupku problematična provedba srbijanskog Zakona o organizaciji nadležnosti državnih organa u postupcima ratnih zločina ''gdje se stvara određena kvazi jurisdikcija, odnosno univerzalna jurisdikcija na koju smo više puta upozoravali i koja za nas nije prihvatljiva".

Malenica je podsjetio da je Ministarstvo pravosuđa i uprave 2018. godine formiralo posebno povjerenstvo za suradnju sa Srbijom koje se sastalo nekoliko puta, ali zadnjih godina nema nikakve suradnje.

''Na moju inicijativu bilo je pokušaja da se to povjerenstvo sastane i razgovara o otvorenim pitanjima, međutim s njihove strane nije bilo nikakve reakcije'', kazao je.

Dodao je da je VRA Oluja bila legitimna i da je vođena sukladno međunarodnom pravu što je utvrđeno i na Haškom sudu.

''Čekamo reakciju Ministarstva pravde Srbije. O tome za što se piloti terete i što je sve obuhvaćeno optužnicom nemam više informacija'', kazao je Malenica.

Prema pisanju medija srbijansko Tužiteljstvo za ratne zločine podignulo je optužnicu protiv četvorice časnika Hrvatske vojske zbog ratnog zločina nad srpskim civilima, jer su u akciji Oluja 7. i 8. kolovoza 1995. godine, prema tvrdnjama tužitelja, naredili raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

U tom raketiranju, prema navodima iz optužnice, ubijeno je 13 osoba, među kojima šestero djece, a ranjeno je 24 osoba.

Optužnica navodno tereti pripadnike Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića.

Dnevnik Danas objavio je u četvrtak, pozivajući se na Viši sud u Beogradu, da je tužiteljstvo optužnicu podiglo 31. ožujka, ali da je 6. svibnja sudskom odlukom vraćena tužiteljstvu na doradu radi boljeg razjašnjenja.

(Hina)

Izvorni autor: HINA/Foto:HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ abu

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.