Marin Čilić je u polufinalu Roland Garrosa! Nakon drame u pet setova slomio Rubljova

01.06.2022. 20:56:00

Hrvat je nakon drame uspio pobijedio Rusa Andreja Rubljova nakon tie-breaka u petom setu
 
  

ČILIĆ - RUBLJOV 2:2 (5:7, 6:3, 6:4, 3:6, 6:6 (10:2))

Izvještaj piše: Vladimir Zrinjski

Dvije stepenice od raja još dijele Marina Čilića. Petnaest godina nakon prvog nastupa na Roland Garrosu, probio je začaranu granicu i ušao u polufinale. U trileru od pet setova, sa 5-7, 6-3, 6-4, 3-6, 7-6(2) izbacio je Andreja Rubljova i svoju parišku bajku pretvorio u serijal. U petak će se za četvrti finale Grand Slama boriti protiv Norvežanina Caspera Ruuda ili Danca Holgera Runea.

Plasmanom među četiri najbolja, već je zakoračio među ikone. Kompletirao je polufinala na svim Grand Slamovima, čime se od aktivnih tenisača može pohvaliti još samo poker divova: Nadal, Federer, Đoković i Murray. Dok Čilić suparnike vuče kroz prašinu, hrvatskim navijačima budi se nada. Ovako je daleko u Roland Garrosu bio samo Ivan Ljubičić 2006. - iste godine kad je Marin kao golobradi tinejdžer igrao kvalifikacije.

U četverosatnoj igri živaca, moćnih servisa i munjevitih forhenda koji su publiku na Philippe-Chatrieru dizali sa sjedalica, Čilić je na kraju imao udarac više. Briljirao je na servisu (33 asa) i iživljavao se winnerima (88). Za svaki promašaj - a imao ih je dvostruko više od Rubljova - iskupio se nekom majstorijom iz rukava.

Uvod teško da je mogao biti uvjerljiviji. Nakon što je u prvom servis-gemu ispalio tri asa, Čilić je u idućem pospremio dva winnera blizu crte i pokušavao što prije uspostaviti kontrolu. Rubljov se, međutim, nije dao impresionirati. U prvih šest gemova bili su ravnopravni, a onda je kod 3-3 doveo Čilića na prve muke. Silovitom forhend dijagonalom iz trka stigao je do prve dvije break-lopte, potom i treće, koje je Marin redom poništavao uz glasan "care!".

Dva gema kasnije, isti scenarij. Rubljov se sve češće izvlačio na forhend i napadao, a nove dvije break-lopte mu je omogućio Čilićev "mishit", lopta koju je pogodio okvirom. Ni tu se 24-godišnjak nije osladio. Čilić je u pravom trenutku izvukao dva neobranjiva servisa i poveo 5-4.

Strpljenje se ruskom tenisaču isplatilo pri rezultatu 5-5. Čilić je izgubio koncentraciju u najnezgodnijem trenutku, kao da je glavom ostao u prethodnom gemu u kojem mu je pobjegla set-lopta (kod 30-30 imao je inicijativu u izmjeni, ali promašio). Prvo je napravio dvostruku, zatim ga je Rubljov prošetao forhendom, a onda dočekao Čilićev promašaj i osigurao si servis za set. Potvrdio ga je bez izgubljenog poena.

Za razliku od nekih njihovih prijašnjih mečeva, Čilić je brzo stisnuo gumb za reset. Na početku drugog seta otklonio je opasnost (od 40-0 do izjednačenja), a onda prvi put breaknuo Rubljova. Sedmi igrač svijeta je kod 15-30 napravio jedan od prvih većih promašaja i popratio ga udarivši reketom o pod. Prvu je break-loptu spasio asom, no na drugoj je Čiliću kod smeša pomogla mreža i odvela ga na 2-0.

Do kraja seta Rubljov nije dočekao šansu za povratak, premda je Čilić na servisu za set uz dozu peha propustio tri vezane set-lopte. Pokupio je i opomenu za odugovlačenje, kao i protiv Medvedeva, a onda se asom na petoj set-lopti vratio u meč. Na kraju drugog seta već je imao 17 asova, više nego u bilo kojem od prethodna četiri dvoboja.

As po as, winner po winner i Rubljov je počeo biti tanak sa živcima. Kod 2-2 je spasio dvije break-lopte, nakon što ga je Čilić namučio dugim loptama. Dva gema kasnije, dogodilo mu se isto što i Marinu u prvom setu. Krivo je zahvatio lopticu, opet se našao na 15-40, a Čilić ga je efektno "poklopio" drive volejom i poveo 4-3.

"Linija! Linija! Kako ih pogađa baš u svakom poenu?!", vikao je u tim trenucima Rubljov. Čilićev servis više nije ugrozio, premda je kod 4-5 imao 0-30. Marin je dobrim servisima utišao paniku i ubrzo realizirao drugu set-loptu. Polufinale Roland Garrosa nikad nije bilo bliže.

Jedna preniska Čilićeva lopta prelomila je četvrti set. Nakon što su obojica suvereno čuvali servise, Rubljov je kod 4-3 izborio prvu priliku za break nakon više od dva sata. Čilić je u izmjeni pogodio mrežu, a njegov suparnik visoko dignuo šaku i poveo 5-3. Tri sata i tri minute nakon početka meča, ušli su u set odluke.

Kod 1-1 u petom Čilić je ušao u kratku raspravu sa sutkinjom, uvjeren da je lopta koja je dosuđena kao aut bila dobra. Iako se dogodilo na početku gema i odluka ne bi bila presudna, treba zabilježiti da je Rubljov reagirao fair play gestom i predložio ponavljanje poena.

Opet je krenula bitka servis za servis, napetost i ulozi su rasli, a prvi je počeo pucati Rubljov. Kod 4-5 jedva je preživio servis za ostanak u meču. Čilić je na 30-30 istrčao dugu izmjenu i pospremio forhend 'u 90' za meč-loptu, no Rubljov se spasio.

U idućem gemu uloge su se okrenule, ovaj put je Marin morao spašavati break-loptu i riješio to asom.

Po prošlogodišnjim pravilima mogli su tako do dugo u noć, ali od ove godine igra se super tie-break do 10. Čilić se u novoj situaciji perfektno snašao. Forhend paralelom prvi je uzeo mini-break (4-2), a iz njegovog izraza lica bilo je jasno da se ne misli zaustavljati. Meč je zaključio uraganskom serijom od devet vezanih poena. Kad je zadnja Rubljovljeva lopta ostala u mreži, Marinov urlik čuo se na drugu stranu Pariza.

Izvor: sportske.hr/Foto: Afp

Izvorni autor: SN

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.