Milanović: 'Hrvatski vojnici će ići u misiju u BiH i bolje da nam se nitko u NATO-u oko toga ne suprotstavlja'

16.09.2022. 16:33:00

Predsjednik RH Zoran Milanović u Splitu je nazočio svečanosti obilježavanja 31. godišnjice osnutka Hrvatske ratne mornarice

Predsjednik RH i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović u petak je u Splitu pozvao Vladu i premijera Plenkovića da se “energično” angažiraju na prevladavanju problema izgradnje brodova obalne straže čija gradnja kasni zbog krize u Brodosplitu s kojim je ugovor sklopljen 2014.

“Očekujem vrlo energičan angažman hrvatske Vlade i premijera osobno, to govorim bez imalo zluradosti, to stvarno želim, jer je krajnje vrijeme da se to riješi”, istaknuo je predsjednik Milanović u Splitu na svečanosti obilježavanja 31. godišnjice osnutka Hrvatske ratne mornarice.

“Hrvatska mora imati kompletiranu obalnu stražu, tim više što nije dobro niti za duhovno stanje unutar vojske da neki s pravom dobivaju, s velikim zakašnjenjem, kao zrakoplovstvo, a da oni drugi iz neobjašnjivih razloga stagniraju. Naprosto bit će nezadovoljni, rekao je i ocijenio kako to nije dobro, “nije dobro za duh.” “I zato glavu gore i vjerujem da ćemo ovaj problem riješiti“, rekao je predsjednik Milanović govoreći o kašnjenju izgradnje brodova za HRM.

‘Zapad jesmo, pod njegovim smo se zastavama borili stoljećima’

Kako je istaknuo, HRM i HV imaju jedan primarni zadatak – obranu Domovine, njezinih granica, njezinih stanovnika, hrvatskog naroda i svih koji žive u njoj i koji su po bilo kojoj osnovi u Hrvatskoj te hrvatsku demokratski izabranu vlast na demokratskim izborima.

“To nas čini Zapadom. Zapad jesmo, pod zastavama Zapada smo se borili stoljećima, naši preci, ali isto tako i pod zastavom hrvatskog identiteta koji je nedjeljiv, koji je poseban, koji je naš i kojeg samo mi u potpunosti razumijemo i o kojem osim nas, iskreno govoreći, nikomu stalo nije. Ne budemo li ga mi branili, unaprjeđivali, njegovali i svoju djecu o njemu učili i kritički preispitivali – mi više nećemo biti mi”, poručio je Milanović.

Naglasio je da su brodovi Obalne straže, koji su ugovoreni 2014. godine, po svemu trebali biti završeni 2019. godine.

‘Treba nam deset brodova, valjda ćemo se nekako snaći’

“Zašto to nije tako izašlo, danas nije vrijeme prikladno o tomu govoriti, ali smo trebali to imati, treba nam deset brodova. Valjda ćemo se nekako snaći, ali dok god se uzdamo u snalaženje to nije dobro”, rekao je. U tom je, naglasio je, potreban red, pošteno plaćen rad i izvršavanje ugovora.

Ponovio je kako želi da se problem s obalnim brodovima riješi što prije. “Brod nije ulje na platnu, brod je ozbiljna konstrukcija i bez obzira na pravne začkoljice, kad se jednom počne graditi, a onaj koji gradi propadne, teško ga je prenijeti i uzeti u ruke i na kariolu staviti i odnijeti pet kilometara dalje”, slikovito je rekao Milanović.

‘Bolje da nam se oko misije u BiH nitko u NATO-u ne suprotstavlja’

Predsjednik je rekao i kako nam se priječi “da budemo prisutni, makar na stožernoj razini u misiji u BiH.”

“Hrvatska će kao ravnopravna članica NATO-a ravnopravno sudjelovati i u svim pojavnim aktivnostima i djelatnostima tog NATO-a, ali prema vlastitoj volji i prosudbi, bilo to na Bliskom istoku ako tako mi odlučimo, a nećemo, bilo to na Kosovu gdje smo dovoljno dobri da čuvamo 24 sata srednjovjekovne spomenike srpske duhovnosti, vrlo delikatan zadatak koji je Hrvatsku vojsku dopao u podjeli dužnosti, rekao je predsjednik.

U vezi s misijom u BiH je rekao da će se to promijeniti “i tome se nitko u NATO-u neće suprotstaviti i bolje je da se ne suprotstavljaju jer naše namjere nikad nisu bile gramzive, predatorske, nego obrambene i humane.”

‘Omogućili smo im državu, a ne pokazuju ni minimum zahvalnosti’

“Oni kojima smo spasili glavu i omogućili državu danas ne pokazuju ni minimum kurtoazne zahvalnosti, a kamoli što više”, rekao je Milanović.

Zapovjednik HRM-a komodor Ivo Raffanelli je samokritički rekao kako se u razvoju Hrvatske ratne mornarice nije učinilo dovoljno.

“Vrijedi priznati, nismo učinili mnogo, odosno učinili smo puno manje nego smo mogli i trebali. Stoga ovog puta stojim pred vama s osjećajem krivnje, s osjećajem iznimne odgovornosti za sve ono što u proteklom razdoblju nije napravljeno za razvoj HRM-a. Iako se puno toga može opravdati objekitvnim okolnostima globalnih razmjera, ali ne i ono što smo mogli, a nismo učinili zbog nemara”, rekao je Raffaneli.

Predsjednik Milanović je prije svečanosti u Lori u Kaštelanskom zaljevu položio vijenac za sve poginule hrvatske mornare.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:Pixell

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.