Milanović traži kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu: Usporedio EU s ‘dementorima koji srču energiju’

23.06.2022. 13:52:00

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović održao je konferenciju za medije povodom današnje sjednice Europskog vijeća i dodjele statusa kandidata pojedinim državama. Zatražio je da se Bosni i Hercegovini dodijeli status kandidata za ulazak u EU, te rekao da jedini koji sada može promijeniti izborni zakon u BiH je visoki predstavnik međunarodne zajednice Christian Schmidt.

Predsjednik je u velikom dijelu svog obraćanja s Pantovčaka kritizirao ulogu međunarodne zajednice u BiH, nazivajući njezine predstavnike dementorima koji srču energiju.

Kritizirao je i premijera Andreja Plenkovića i govorio o kriminalnoj inertnosti ministarstva vanjskih i europskih poslova koji su, po njemu, doveli do ovakvog statusa Hrvata u BiH.

– Nastavit ću raditi ono za što držim da mi je dužnost i obaveza prema Ustavu. Ne brojim dane od kada sam predložio sastanak Vijeća na nacionalnu sigurnost na temu BiH i Ukrajine. Plenković je predlagao Ukrajinu kao temu drugi dan nakon napada Rusije. Mislim da to nisu razlozi radi kojih se trenutno saziva Vijeće za nacionalnu sigurnost, ali o tome se može razgovarati. Tu temu ne želim izbjegavati, to je tema, ali tema BiH i statusa Hrvata i njihovog političkog rasturanja, uzimanja svih prava, to je nešto što je hrvatski vitalni nacionalni opstanak, rekao je Milanović, istaknuvši da ne misli na opstanak jer će RH opstati i bez toga.

– Ali previše je Hrvatska u 30 godina napravila, doprinijela, platila, čekala i u nama nema želje za osvetom nego za urednim sređivanjem stanja u BiH i jedan duboki interes da ona postane članica EU-a. Je li to moguće u perspektivi jedne ljudske karijere – teško, ali na tome treba raditi, istaknuo je dodavši kako se prije nekoliko dana ukazala prilika.

– Prošli tjedan svjedočimo odlasku trojice europskih lidera u Kijev i u ime svih članica čujemo da će Ukrajina dobiti status kandidata, i Moldava. O tome se govorilo odmah nakon ruskog napada na Ukrajinu, to je bila inicijativa poljskog predsjednika Dude. I odjednom govori se da te države dobivaju status kandidata iako se tome kategorički protivila garnitura država prije tri mjeseca, naglasio je.

– Neka Ukrajina dobije status, ali ona je kao i Moldova zemlja koja ima ogromne sigurnosne probleme geopolitičke naravi i dubine, rekao je.

‘Od nje ne da rade dobru koloniju, nego otirač’

– I odjednom Europska komisija piše preporuku. To je prilika da se jadnoj, rastresenoj BiH da status kandidata, ništa više od toga, samo status kandidata, kao čin povjerenja, nade koja je važna u ljudskim životima. Vidimo da se tamo ne želi donijeti izborni zakon i rade sve uz podršku dementora, to su oni koji srču energiju. To je međunarodna zajednica u BiH. Od nje ne da rade dobru koloniju, nego otirač, rekao je predsjednik Milanović.

– Sad imamo priliku BiH dati palac gore. Niste potpuno izgubljeni, budete jednog dana pregovarali o članstvu kad se stvari poslože, ali na ovaj način vas povlačimo na svoju stranu. Dug postupak, trajat će to. I računaš, to je to. Sad se ne radi da moraš blokirati Finsku i Švedsku, nego o tome da kažete stanite malo, idemo dati i BiH. Tko može biti protiv toga, upitao je.

Dodao je kako bi Hrvati u BiH s najvećom radošću prihvatili vijest da se promijenio izborni zakon i da je implementirana odluka ustavnog suda.

– U BiH se sve utjeruje, sve se na silu proglašava. Visoki predstavnik radi što ga je volja bez ikakve pravne osnove. Pa zašto sada na silu ne implementira odluku ustavnog suda od prije šest godina, kojim bi Hrvatima bila vraćena oteta prava, istaknuo je Milanović.

Smatra kako je prošlo vrijeme za postizanje političkog dogovora i da nema načina da se to napravi redovnim putem jer SDA, bošnjačka stranka koja ima većinu u parlamentu u kojem bi se ta odluka trebala usvojiti, jasno govori da to ne želi napraviti.

– Jedini koji to sad može napraviti je visoki predstavnik u BiH, rekao je Milanović, koji je prethodno ponovio da se toj zemlji treba dodijeliti status kandidata za EU, ako ga dobiju Ukrajina i Moldavija. On to može napraviti tako da iskoristi te takozvane bonske ovlasti i da kao masu puta dosad naprosto kaže to je zakon, kazao je predsjednik, referirajući se na prerogativ visokih predstavnika iz 1997. da nameću ključne zakone u BiH.

Milanović je rekao da Schmidt pritom ima pravnu podlogu odluke Ustavnog suda BiH koja je pozvala na izmjenu izbornog zakona, pa to ne mora izvlačiti iz nokta, kao što su njegovi prethodnici to činili.

Dvojbene ovlasti

Schmidt, političar bavarskog CSU-a koji je u prethodnoj njemačkoj vladi bio ministar poljoprivrede, iskoristio bonske ovlasti početkom mjeseca kako bi nametnuo odluku o financiranju izbora u BiH, podsjetio je predsjednik.

– Kad on već koristi te dvojbene ovlasti, ‘taj Schwarz ili Schulz’, treba to činiti i da napravi dobru stvar, kazao je Milanović.

Tvrdi da aktualni visoki predstavnik ne djeluje autonomno niti se vodi božanskom pravom ili znanjem o BiH, nego mu netko daje migove i savjete.

Milanović smatra da mu Amerikanci ili netko drugi trebaju reći da izvoli to napraviti.

– Čovjek ne mora biti cinik kad bi uspoređivao uvjete koji se postavljaju Ukrajini i Moldavi, koje ne ispunjavaju niti jedan uvjet od onih tehničkih, i BiH. BiH se postavlja uvjet da mora promijeniti izborni zakon, a to se opstruira. Ajde da postave Ukrajini uvjet za status kandidata – mirna reintegracija Krima. To je isto. Ali takav argument očekujem od cinika, od briselskih gnjavatora, od ljudi koji žive da ne proizvode ništa, hrvatske politike, od premijera koji mjesecima izbjegava sastanak Vijeća za sigurnost i krši svoje ustavne obaveze, rekao je predsjednik Milanović.

Pozvao je HDZ-ovce da se probude i da vide zašto se ovo događa, te koji su tu primarni interesi.

– Čak i da smo sami, mi RH imamo se pravo tu stvar postaviti na stol i reći ne može Ukrajina. Krše se svi kriteriji o kojima smo razgovarali. Ajmo sad dati cijeloj BiH, ne Hrvatima, najviše što možemo u ovome trenutku. Ja bi htio biti u debati s nekim tko se tome protivi. Tko su ti koji su protive? Njemačka diplomacija? Neka izađu i kažu, rade nered već godinama u BiH. Nisam slučajno spominjao dementore iz “Harryja Pottera”. To su sisači energije. BiH je gora od kolonije jer iz kolonije se sistemski izvlačilo i ulagalo. To je zemlja koja je prepuštena sama sebi. I još moram slušati da imamo planove za komadanje BiH. Hrvatska je spasila BiH. Hrvatska vojska ušla je praktički u Banja Luku i vratila se doma sa 100 poginulih. Za nagradu čekali smo sto godina da uđemo u srednjoeuropsku inicijativu i još sto godina da uđemo u EU i dan danas hrvatski časnici stožerne razine ne mogu ući u EUROFOR. E pa nećemo tako, a u Poljsku i Litvu mogu i na Kosovo. Čije smo mi budale, upitao je predsjednik.

– Da se vratim na gospodina Plenkovića od čega sve počinje. To je privatna vanjska politika. Zrinjevac ne radi ništa, rade ono što im naredi Plenković. Nakon dvije godine neimenovanja hrvatskih ambasadora i stalnih predstavnika jer to Plenković opstruira jer hoće sve. Plenković je počeo slati stalne otpremnike poslova. To je uništavanje sustava. Zašto se to radi, da ja ne bih imenovao svoje prijatelje, stranačke kolege na ambasadorska mjesta ili da bi on možda mogao imenovati. Imenovali smo samo Biščevića u Beogradu na Plenkovićev zahtjev, potpisao sam. Nisam postavljao pitanja. Kakav je to izbor, zajednički, rekao je dodavši da se s Plenkovićem argumentirano ne može razgovarati.

– Pitam te, čovječe, za koga radiš. Za koga radiš kad kažeš da je uvjet za ulazak BiH u EU da promjeni izborni zakona koji oni koji su na vlasti u BiH ne žele promijeniti, kako bi mogli dominirati. Međunarodna uprava je BiH dovela ispod ruba egzistencije, rekao je i dodao da u sada jedinstvenom trenutku, koji se kako je rekao neće ponoviti, traže da se BiH da ruka.

Na kraju konferencije predsjednik Milanović odgovorio je na pitanje o posjetu finske premijerke Sanne Marin ovoga tjedna. Ponovio je da nije kasnio na sastanak te da se finska strana nije držala protokola.

– Mislim do sad se niko nije žalio. Malo se ponašamo kao da smo vlasnici provincijskih pansiona – gost je uvijek u pravu, nije baš uvijek u pravu, rekao je Milanović, piše HRT.

Izvor: Narod.hr/PDN/Foto:HINA/ Damir SENČAR/ ds

Izvorni autor: ij/narod.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.