Milošević jutros stigao u USKOK, nije bio raspoložen za izjave

07.07.2022. 12:51:00

Još jedan donedavni potpredsjednik Vlade i ministar je u problemima sa zakonom. Nakon što je jutros uhićen Tomislav Tolušić po nalogu iz EU, bivši potpredsjednik vlade Boris Milošević stigao je zajedno sa svojim odvjetnikom Antom Nobilom na zakazano ispitivanje u prostorije Uskoka u Vlaškoj ulici. Milošević prilikom ulaska nije bio raspoložen za davanje izjava okupljenim novinarima.

Kao što je poznato Miloševića se tereti da je preko bivšeg ministra gospodarstva Darka Horvata tražio da se dio sredstava namijenjenih za program nacionalnih manjina dodjeli osobama i tvrtkama koje specifično tražio.

Radi se o aferi “Po babi i stričevima” u kojima su osim troje ministra još osumnjičeni i Vladimir Žunac, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja, Katica Mišković, ravnateljica uprave, Ana Mandac, nekadašnja Horvatova desna ruka te Damir Juzbašić, gradonačelnik Županje, bivši HDZ-ovac, koji je na zadnje lokalne izbore izašao kao nezavisni kandidat kojeg je podržao Domovinski pokret.

Horvat se sumnjiči da je 2018. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, zajedno s Anom Mandac, nezakonito dodijelio 2,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava gospodarskim subjektima za koje je bio i osobno zainteresiran.

Što se tiče Miloševića i Tolušića, oni se sumnjiče da su urgirali za tvrtke za koje su bili zainteresirani, za što je jutros Tolušić i priveden. Aladrovića se sumnjiči da 2018. i 2019. dok je bio ravnatelj Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) urgirao za dva nezakonita zapošljavanja. U toj istrazi Tolušić poriče krivnju.

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo 21. je lipnja jednoglasno dalo odobrenje Saboru za vođenje kaznenog postupka protiv Borisa Miloševića.

– Na sjednici smo imali samo jednu točku dnevnog reda. Rasprava je trajala svega 15-ak minuta i donijeli smo jednoglasnu odluku – kazao je nakon sjednice MIP-a njegov čelnik Robert Jankovics. Slijedom te odluke povjerenstva, 1. srpnja je Hrvatski sabor skinuo imunitet SDSS-ovom zastupniku Borisu Miloševiću, a na zahtjev Državnog odvjetništva zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti. Odluka o skidanju imunitete donesena je jednoglasno, a glasovanju je prethodio istup Mostove zastupnice Marije Selak Raspudić koja je upitala je li Sabor “garaža za islužene političare”.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:HINA/ Dario GRZELJ/ ml

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.