Ministar Medved: Nova lokacija za podjelu hrane u Glini

14.01.2021. 18:00:00

Potpredsjednik Vlade i ravnatelj Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane razornim potresom Tomo Medved najavio je novu lokaciju za podjelu hrane stradalima na Banovcu u Glini.

“Podjela hrane za stanovništvo obavlja se na četiri lokacije: u Sisku, Petrinji, Hrvatskoj Kostajnici i Kravarskom, a od danas i u Glini na lokaciji Banovac”, rekao je Medved na sjednici Vlade.

Podsjetio je kako su na sjednici stožera 9. siječnja donijeli zaključak o mobilizaciji tvrtke Pleter za pripremu i dostavu obroka.

Govoreći o aktualnom stanju na potresom pogođenom području, Medved je izvijestio da je proteklog tjedna ondje dnevno u prosjeku bila sudjelovala 81 osoba iz Ravnateljstva Civilne zaštite, 470 osoba iz Hrvatske vatrogasne zajednice, 90 osoba iz Hrvatske gorske službe spašavanja, 354 osobe iz Hrvatskog Crvenog križa, 195 policajaca, 340 pripadnika vojske te 200 osoba angažiranih od Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo.

Ministar Medved je izvijestio kako je Hrvatska vatrogasna zajednica provela 3545 intervencija, a vatrogasci su sudjelovali i u sigurnom uklanjanju tornja zvonika na katedrali u Sisku i na sanaciji krovišta crkve Sv. Lovre u Petrinji.

HGSS je odradio 692 zadaće uglavnom na visinskim radovima te opskrbi hrane, vode i lijekova. Također, snimali su pukotine koje su se pojavile na zemljištima u Donjim Kukuruzarima i u Borojevićima te evakuirali dokumente iz Državnog i gradskog arhiva, turističke zajednice, katastra, gruntovnice i Porezne uprave.

HCK je isporučio 96.696 toplih obroka za stanovništvo te 13.254 obroka za operativne snage na terenu, a proveli su i 2196 usluga psihosocijalne pomoći.

Hrvatski centar za potresno inženjerstvo do sada je zaprimio 41.574 prijave štete, a pregledali su 18.370 objekata. Medved je naglasio kako imaju tjedno povećanje prijava od 13.474.

Od ukupnog broja pregledanih objekata, njih 2368 je dobilo crvenu naljepnicu, koja znači da su neuporabljivi, 3871 objekata je dobilo žutu naljepnicu i privremeno su neuporabljivi, a zelenu naljepnicu dobilo je 10.318 objekata i uporabljivi su s preporukom.

Medved je izvijestio kako je Hrvatska vojska organizirala smještaj 122 štićenika doma za starije iz vojarne “Pukovnik Predrag Matanović” u Topusko, Gospić, Ogulin i Karlovac, a u vojarni je i dalje smješteno 155 civila.

“Sanirali su oko 11 kilometara prometnica i javnih površina. Pristupili su izgradnji kontejnerskih naselja za organizirani smještaj – tri u Sisku, jedno u Petrinji, a u narednom razdoblju planiramo i u Glini”, kazao je Medved.

Vojska provela snimanja iz zraka i geosondiranje nasipa Save i Kupe

Dodao je kako je vojska provela snimanja iz zraka radi uvida u stanje štete, ali i geosondiranje nasipa rijeke Save i Kupe.

Izvijestio je kako je policija dnevno u prosjeku obavila 64 ophodnje.

Medved je istaknuo kako su zaprimili 475 stambenih kontejnera i mobilnih kućica te kako je većina postavljena na lokacije.

“Samo u protekla 24 sata postavili smo 36 kontejnera i 25 mobilnih kućica”, rekao je.

U okviru provedbe mjere aktivne politike zapošljavanja na području Sisačko-moslavačke županije planiraju kroz mjeru javnih radova uključiti oko 500 nezaposlenih osoba za što je osigurano 16,5 milijuna kuna. Program bi se trebao početi provoditi od 1. veljače.

Medved je izvijestio i o stanju vezanom za obnovu stambenog fonda nakon Domovinskog rata, gdje je u Sisačko-moslavačkoj županiji ukupno obnovljeno ili izgrađeno 25.000 objekata, od čega je 16.200 bilo u prve tri kategorije oštećenja, a 8.800 u kategorijama oštećenja od IV. do VI. kategorije.

“Većina objekata iz ove kategorije građena je na postojećim temeljima, sukladno prvotnim gabaritima, mali broj kuća je građen na drugim lokacijama”, dodao je Medved.

Oštećeno jedan do tri posto obnovljenih kuća IV. – VI. kategorije nakon Domovinskog rata

Izvijestio je kako su, u okviru preliminarnih pregleda oštećenja, članovi udruženja Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo kroz svoj pregled utvrdili da je od 8.800 izgrađenih kuća od IV. do VI. kategorije, po procjeni oštećeno od jedan do tri posto.

Poručio je kako će te preglede nastaviti jer s novim podrhtavanjima dolazi i do novih oštećenja.

“Kao glavne prioritete aktivnosti u budućem razdoblju vidimo postavljanje kontejnera i mobilnih kućica za što smo od danas ojačali naše timove u kampu Lekenik na način da dnevno možemo postaviti 50 kontejnera i kućica. Timove čine pripadnici vojske i šest gospodarskih subjekata”, izvijestio je Medved.

Dodao je kako će hotela Panonija u Sisku biti uređen za privremeni smještaj, a najavio je nastavak intenziviranja pružanja psihosocijalne pomoći za stradale.

Slijedi i uklanjanje objekata koji ugrožavaju sigurnost ljudi na potresom pogođenom području. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar

Izvorni autor: HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.