Ministar Medved u Daruvaru: Veteranski centar u Daruvaru je pri kraju, košta 14 milijuna eura

19.08.2023. 19:25:00

U Daruvaru su danas obilježeni godišnjica početka Domovinskog rata u tom gradu te Dan hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Daruvara u znak sjećanja na policajce koji su prije 32 godine obranili Policijsku postaju i središte grada Daruvara od srbo-četničke agresije, nakon kojih događanja su se i brojni dragovoljci javljili u pričuvni sastav policije kako bi branili svoj grad.

Sjećanje je to na dan 18./19. kolovoza 1991. godine kada su malobrojni pripadnici Policijske postaje Daruvar obranili postaju od napada pobunjenih Srba, kao i samo središte grada. Ujedno je obilježen i Dan sjećanja na hrvatske policajce Marijana Petrovečkog, Darka Petrovickog i Damira Rambousek koji su te noći oteti i prisilno  odvedeni na okupirano područje, najvjerojatnije u selo Bijela, a potom u logor Bučje, te  njihova sudbina do danas nije poznata.

Obilježavanju ovog događaja, u organizaciji Policijske postaje Daruvar i Grada Daruvara, uz obitelji poginulih i nestalih policajaca, nazočio je i potpredsjednik vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. 

U sjećanje na 16 daruvarskih policajaca koji su poginuli ili nestali u Domovinskom ratu ispred policijske postaje položeni su vijenci i zapaljene svijeće. 

U svom govoru   potpredsjednik vlade Tomo Medved istaknuo je da je "Pronalaženje svih nestalih u Domovinskom ratu i dalje  prioritet hrvatske vlade". vši zajedništvo kojim je obranjen Daruvar.

Uz navedeno, ministar Medved je naveo da je u gradu Daruvaru pri kraju gradnja četvrtog Veteranskog centra,  nakon onih u Šibeniku, Sinju i Petrinji. "Daruvar će biti naš najveći veteranski centar, investicija je vrijedna 14 milijuna eura, s kapacitetom od 200 mjesta za hrvatske branitelje", rekao je Medved.

Raspisan je natječaj za zapošljavanje osoblja, a Veteranski centar trebao bi biti otvoren do kraja godine.

Okupljeni branitelji i pripadnici policije, članovi obitelji poginulih i uzvanici u svečanom su mimohodu prošli središtem grada te su položili vijence i zapalili svijeće ispred Spomenika poginulim braniteljima Daruvara.

Odlukom bivše predsjednice Republike i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Kolinde Grabar-Kitarović, Policijska postaja u Daruvaru odlikovana je odličjem Reda Nikole Šubića Zrinskog za junački čin u Domovinskom ratu.

Izvor: PDN/Foto: Krešimir Cestar

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.