Mirovine veće za 4,19 posto, evo kada počinje isplata

03.04.2024. 18:50:00

Isplata mirovina, koje su od 1. siječnja povećane za 4,19 posto, počinje u ponedjeljak, 8. travnja, a uz mirovinu za ožujak bit će isplaćena i razlika za siječanj i veljaču, izvijestio je u srijedu Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO).

Nova aktualna vrijednost mirovine (AVM) je od 1. siječnja 12,26 eura, te stopa povećanja iznosi 4,19 posto, podsjeća HZMO.

Usklađivanje mirovina provodi se dva puta godišnje na temelju službenih statističkih podataka o stopi rasta potrošačkih cijena i prosječne plaće.

Stopa usklađivanja mirovina određuje se svake godine dva puta, 1. siječnja i 1. srpnja.

Stopa usklađivanja aktualne vrijednosti mirovine određuje se tako da se AVM uskladi po stopi koja se dobije zbrajanjem stopa promjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i stopa promjene prosječne bruto plaće svih zaposlenih u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi.

Izvor: n1/Foto: Pexels / Pixabay

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.