MORH: Otvorene Knjige žalosti za poginule pilote HRZ-a Baturinu i Klarina

28.01.2020. 21:42:00

Knjige žalosti za stradale pilote Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, bojnika Marina Klarina i natporučnika Tomislava Baturinu koji su poginuli jučer u tragičnoj nesreći pada helikoptera Kiowa Warrior u more u Zlarinskom kanalu, otvorene su u utorak u Ministarstvu obrane, priopćeno je iz MORH-a.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i general Šundov upisali su se u Knjige žalosti.

Krstičević je izrazio duboku žalost i sućut zbog tragične pogibije pilota HRZ-a koja će, ističe, ostaviti trajan ožiljak u povijesti Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

“Dragi Marine, svojim radom i djelovanjem ostavio si dubok i neizbrisiv trag u povijesti Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Odabrao si HRZ kao svoju drugu obitelj i časno si služio svojoj Domovini. Hrabro si prihvatio sve što vojnički poziv nosi: čast, odricanje i nesebičnu žrtvu. Otišao si časno i ponosno. Hvala ti na svemu što si dao za Hrvatsku. Hrabri nebeski viteže, neka ti je laka hrvatska zemlja i vječno hrvatsko nebo”, naveo je ministar Krstičević u knjizi žalosti za bojnika Marina Klarina.

U Knjizi žalosti za poginulog natporučnika Tomislava Baturinu, ministar Krstičević napisao je: “Dragi Tomislave, Hrvatsko ratno zrakoplovstvo izgubilo je velikog pilota koji je služio Domovini na čast i ponos. Odabrao si nebo za svoj drugi dom, a HRZ kao svoju drugu obitelj. Časno si služio svojoj Domovini i hvala ti na svemu. Zauvijek ćeš ostati u srcima svakog pripadnika Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Počivaj u miru hrabri viteže. Neka ti je laka hrvatska zemlja i vječno hrvatsko nebo.”

Opraštajući se od poginulih pilota, general Šundov je istaknuo da će ih se uvijek pamtiti kao iskrene domoljube i predane suradnike. Zahvalio je na njihovu doprinosu u razvoju HRZ-a i HV-a.

“Ponosni smo što smo u svome okruženju imali priliku surađivati s vama kao iskusnim profesionalcima i ljudima koji su svoj život posvetili pilotskom i vojnom pozivu. U ime HV-a i svoje osobno, upućujem vam posljednji pozdrav i riječi svoje zahvale”, poručio je Šundov.

Knjige žalosti su otvorene danas u Ministarstvu obrane RH i Zapovjedništvu HRZ-a u vojarni ‘Pukovnik Marko Živković’ na Plesu, a od sutra, 29. siječnja, bit će otvorene u vojarni ‘Pukovnik Mirko Vukušić’ u Zemuniku, u matičnoj postrojbi poginulih pilota, stoji u priopćenju. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto: MORH / J. Kopi

Izvorni autor: MORH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.