MORH: U Požegi počelo dragovoljno vojno osposobljavanje 29. naraštaja ročnika

26.02.2021. 18:52:00

U Bojni za temeljnu vojnu obuku Središta za obuku pješaštva i oklopništva u Požegi u petak je počelo dragovoljno vojno osposobljavanje 29. naraštaja ročnika, priopćilo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske (MORH).

Obuka se provodi u Vojarni 123. brigade HV-a u Požegi te vojnim vježbalištima „Novo Selo“ i „Glavica“, a ona je jedan od propisanih uvjeta za nastavak vojne karijere.

Tijekom sljedećih osam tjedana proces dragovoljnoga vojnog osposobljavanja proći će 201 ročnik i ročnica.

Na obuci koja traje 15 radnih dana je i troje vrhunskih sportaša: Karla Prodan (judo), Filip Mihaljević (atletika) i Vjekoslav Luburić (hrvanje).

Nakon zaduživanja opreme i potpisivanja ugovora o dragovoljnome vojnom osposobljavanju, ročnicima se dva tjedna uvode u vojno okružje, a zatim polažu svečanu prisegu. Nakon toga slijedi obuka tijekom koje će svladati temeljne vojničke sposobnosti i vještine.

Ročnici koji uspješno završe obuku stječu vojno-stručnu specijalnost strijelca roda pješaštva, a mogu se prijaviti na specijalnu vojnu obuku u rodovske postrojbe Hrvatske vojske, čime i službeno postaju profesionalni vojnici.

Od početka dragovoljnoga vojnog osposobljavanja 2008. godine do danas to je osposobljavanje uspješno završilo 9458 ročnika.

Izvor: Nacionalno.hr/PDN/Foto:nacionalno.hr

Izvorni autor: Nacionalno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.