MUP otkrio sve o novoj drogi koja je odnijela prve žrtve u Hrvatskoj: ‘Udisanje vas može ubiti’

28.09.2023. 18:55:00

Fentanil, zlo veće i od heroina, stigao je u Hrvatsku i u smrt poslalo svoje prve žrtve. Ivan Ćelić, psihijatar za ovisnosti o sintetičkim drogama na Klinici za psihijatriju Vrapče i saborski zastupnik HDZ-a, otkrio je za Dnevno kako su preminula dvojica muškaraca stara oko 40 godina, dugogodišnji ovisnici o heroinu i supstitucijskoj terapiji, koji su se za svoga narkomanskog staža liječili i u Vrapču, piše Dnevno.hr.

“Iako još nemamo službene toksikološke nalaze, članovi obitelji su rekli da su našli pakiranja lijeka fentanila, tako da je osnovna sumnja da se radi o predoziranju ovim zlom. Koliko je meni poznato to su prvi slučajevi u Hrvatskoj koji su vezani uz predoziranje fentanilom”, rekao nam je Ćelić.

Trebamo li se zabrinuti?

Iako se o ovom “otrovu” u nas ne govori mnogo, činjenica je da je po pitanju droga svijet postao “globalno selo”, što zbog sve snažnijeg darkweba, što zbog maštovitih krijumčara pa postoji realna mogućnost da se ovakve jezive supstance “serviraju i na našim tanjurima”. O tome koliko je fentanila zapljenjeno u Hrvatskoj, kao i na starom kontinetnu upitali smo naše Ministarstvo unutarnjih poslova.

“Iako heroin ostaje najčešće upotrebljavani nezakoniti opioid u Europi i droga koja je odgovorna za većinu smrtnih slučajeva uzrokovanih drogama, sve je veća zabrinutost zbog uloge sintetskih opioida u problemu droga u Europi. Derivati fentanila posebno su zabrinjavajući zbog središnje uloge koju ta skupina ima u problemu opioida u Sjevernoj Americi. Zabilježeni su smrtni slučajevi uslijed konzumacije fentanila u Europi, a u prošlosti su derivati fentanila bili najčešći oblik opioida koji se konzumira u Estoniji i koje su ponekad prijavile i druge zemlje. Ograničeni dostupni podaci ukazuju na pad broja slučajeva predoziranja fentanilom sa smrtnim ishodom i bez smrtnog ishoda tijekom 2020. godine, međutim, postoje naznake da u pojedinim državama drugi sintetski opijati mogu imati važniju ulogu u problemu s drogom”, odgovorili su nam iz MUP-a.

Malo je dovoljno za smrt

U Hrvatskoj su, kažu, identificirana dva analoga fentanila. Prvo je 2017. godine 4F-iBF pronađen u pismovnoj pošiljci iz Kine, dok je Okfentanil dvije godine kasnije identificiran u biološkom uzorku žrtve. Upravo je Kina, ističu, primarni izvor fentanila i analoga fentanila, koji se ne proizvode samo u ilegalnim laboratorijima, već se preusmjeravaju iz velike kineske farmaceutske industrije.

“Kada govorimo o fentanilu kao potencijalnoj opasnosti za Hrvatsku, moramo istaknuti da je iznimno opasan, jer uslijed nestručnog rukovanja udisanjam prašine otvorene poštanske koverte ili pošiljke dođe do trovanja i smrti (paralize pluća). Što se tiče situacije u Europi, s fokusom na opioide benzimidazola i derivat fentanila, karfentanil, od 2019. godine identificirano je ukupno 11 benzimidazolskih opioida na tržištu, s posljednjom identifikacijom 2022. godini. U 2021. godini u Sustav ranog upozoravanja EU-a prijavljeno je 740 zapljena novih opioida, a od toga je karfentanil predstavljao 45% zapljena (335), a onda izotonitazen 22% (160)”, otkrivaju iz MUP-a.

Konzumacija na ‘sto načina’

Za ovu su drogu, kaže Ćelić, najčešće zainteresirani opijatski ovisnici, a može se konzumirati na više načina, od pušenja i ušmrkavanja do gutanja i ubrizgavanja iglom. Upravo posljednja metoda dramatično povećava vjerojatnost od smrtnosti.

“Ako uzmemo u obzir da 10 grama fentanila daje istu dozu kao 1 kilogram heroina, onda je vrlo lako zaključiti zašto je ovaj snažni opioidni analgetik toliko popularan među ovisničkom populacijom. Što se tiče cijene, u usporedbi s drugim opioidima koji se prodaju na crnom tržištu, fentanil je obično skuplji. Veleprodajna cijena jednog grama ovog opijata obično je 4-5 puta veća od cijene jednog grama heroina”, otkriva nam liječnik.

Paklena rehabilitacija

A predočio nam je u grubo i kako izgleda “trip” na popularnom “novom otrovu”. Osoba se isprva osjeća euforično, no ubrzo se mogu pojaviti poteškoće s koncentracijom. Potom slijedi suženje zjenica, mučnina, nagona na povraćanje, preznojavanje…

“Kad se netko predozira fentanilom prvo postane pospan i teško ga se može razbuditi. Disanje postaje usporeno i plitko, tijelo postaje mlitavo, lice blijedo, a vrhovi prstiju plavkasti ili ljubičasti. U konačnici može doći do komatoznog stanja svijesti i smrti.  U takvim slučajevima nužno je odmah zvati hitnu pomoć, jer je riječ o životno ugrožavajućem stanju. Fentanil dakle djeluje kao i bilo koji drugi opijat, samo je potrebna puno manja doza koja može rezultirati predoziranjem sa smrtnim ishodom”, upozorava Ćelić.

A ni oporavak nije lak, pošto ovisnost o ovoj drogi spada u skupinu poremećaja uzimanja opioida, što je zapravo najozbiljnija i najteža skupina ovisnika. Odvikavanje je, kaže, najčešće dugotrajan proces u kojem se prvo primjenjuje načelo “smanjenja štete”.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:Fentanil

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/Doris Vučić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.