Na današnji dan 1993. četnička otmica u Štrpcima

27.02.2020. 09:53:00

Na današnji dan 27. veljače 1993. godine je grupa vojnika iz četničkog odreda Osvetnici, poznati i kao Bijeli Orlovi, pod komandom zloglasnog Milana Lukića na maloj željezničkoj stanici Štrpci u BiH zaustavila vlak iz Beograda, izvela iz njega sve Muslimane, pa ih nakon okrutnog mučenja hladnokrvno likvidirala i bacila u Drinu. Među tih 19 nesretnika bio je i Tomo Buzov, Hrvat rodom iz Kaštela pokraj Splita, kapetan prve klase JNA, koji je u Beogradu dočeko mirovinu i rat. Imao je 53 godine i sina Darka na odsluženju vojnog roka u Crnoj Gori. K njemu se bio uputio u posjet.

Kad su počeli voditi nesretne Muslimane iz vlaka, Tomo Buzov je ustao sa svog sjedišta i glasno uzviknuo: “Stanite, ljudi, šta to radite!? Ima li u ovoj zemlji zakona?” Zbog toga su i njega izveli van i ubili.

Supruga Koviljka Buzov godinama je uzaludno tražila odgovore, čuvajući nadu da joj je muž živ. “Kad se čovjek topi, za pjenu se hvata”, znala je reći. Koviljka se za pjenu držala pet godina, kada će na sudu svjedok prepoznati fotografiju jednog od putnika odvedenih one subote kamionom iz Štrbaca u Višegrad, likvidiranih na mostu brane i bačenih u Drinu.

Milan Lukić uhapšen je 2005. godine u Buenos Airesu, Argentina, gdje je živio pod lažnim imenom Goran Dukanović. U Haagu je osuđen na doživotni zatvor.

Izvor: Nacional.hr/Foto:nacional.hr

Izvorni autor: Mario Marinić

Autor: