Na današnji dan 1993. godine poginuo je hrvatski branitelj Mario Nikolić - Kiš ((17. 7. 1964. - 29. 1. 1993.)

29.01.2023. 09:20:00

Mario Nikolić-Kiš rođen je u Metkoviću 17. srpnja 1964. godine. Bio je dragovoljac u Prvoj satniji Zbora narodne garde koja je utemeljena 1. lipnja 1991. godine.

Dana 29. siječnja 1993. godine tijekom vojno-redarstvene operacije Maslenica u Paljuvu u zadarskom zaleđu je poginuo hrvatski branitelj Mario Nikolić - Kiš, iz mjesta Krvavac, kraj Metkovića, kao pripadnik 3. bojne (imotske) 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Rođen je 17. srpnja 1964. u Metkoviću, a u obranu Hrvatske od velikosrpsko-crnogorske i JNA agresije uključio se kao dragovoljac u ''A'' satniji Zbora narodne garde - Metković, osnovanoj 1. lipnja 1991.

Pokopan je na groblju Bagalovići (kod Krvavca), općina Kula Norinska. Posmrtno je dobio čin časničkog namjesnika HV i odlikovan Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. U spomen na Marija u Krvavcu se održava svake godine u ljetnom periodu malonogometni turnir Memorijalni MNT - Mario Nikolić Kiš, Krvavac, a njegovim je imenom nazvan trg u tome mjestu, na kojemu mu je postavljena spomen-ploča.

Spomen ploča mu je postavljena i na mjestu pogibije, a njegovo ime i slika nalaze se i na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima navedene općine, postavljenom na groblju Bagalovići.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.