Na današnji dan: Osnovan Odred naoružanih brodova Dubrovnik

19.09.2021. 08:36:00

Na današnji dan, 19. rujna 1991. godine osnovan je Odred naoružanih brodova Dubrovnik. Ova dragovoljačka postrojba pod zapovjedništvom Aljoše Nikolića, koji je uz Miljenka Bratoša i Rudija Butkovića bio i njezin osnivač, odigrala je značajnu ulogu u obrani hrvatskog grada Dubrovnika.

Prvi brod Odreda zaplovio je morem 23. rujna, a već do sredine listopada Odred je brojao 7 brzih brodova. Zadaća mu je bila probijanje pomorske blokade Dubrovnika i uspostava morskog koridora za dopremanje hrane, lijekova, naoružanja, streljiva i svega ostalog neophodnog za uspješnu obranu grada i kakvu takvu normalizaciju života stanovnika. Pripadnici Odreda su gliserima prevozili i ranjenike te branitelje koji su iz svih krajeva Hrvatske dolazili pomoći braniteljima Dubrovnika. 

Odred naoružanih brodova je bio žila kucavica koja je tijekom opsade Dubrovnika grad i njegove izmučene branitelje i žitelje održavala na životu. Posebno bitnu ulogu ova je postrojba imala u obrani elafitskog otočja koje je osim domicilnog stanovništva bilo naseljeno i izbjeglicama i prognanicima, a na stalnoj meti JNA. Tijekom izvršavanja brojnih zadaća poginulo je 5 pripadnika, od ukupno 117 koliko ih je ova postrojba brojala. Odred je u svom sastavu kasnije imao 22 broda namijenjena za izvođenje svih vrsta ratnih operacija.

Izvor: Hrvatska katolička mreža

Izvorni autor: Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Autor: