NA DANAŠNJI DAN: OSNOVANA 130. OSJEČKA BRIGADA - 25. LISTOPADA 1991. godine (VIDEO)

25.10.2023. 11:02:00

Na današnji dan 1991. godine osnovana je 130. osječka brigada Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske. Zadaća brigada bila je razmjestiti se crtom bojišnice koja se protezala južnom stranom grada Osijeka te mjestima Antunovac, Ernestinovo i Laslovo. Brigada je dala veliki obol u obrani grada Osijeka, jer se nalazila na glavnom pravcu neprijateljskog djelovanja i stvaranja okruženja oko Osijeka, nakon pada Vukovara.

lako inferiorni u vojnim, materijalno-tehničkim sredstvima i opremi, onemogućili su cilj neprijatelja koji je bio odsijecanje prometnice Osijek-Đakovo, stvaranje okruženja oko grada Osijeka, te presijecanje grada na dva dijela i konačnu okupaciju samoga grada. Treba istaknuti i uspješnu ulogu inženjera 130. brigade koji su u proljeće 1992. prvi u Hrvatskoj organizirano počeli s razminiranjem miniranih terena. Tijekom jeseni 1992. i proljeća 1993. godine brigada uspješno sudjeluje u borbenim zadacima u Posavini. Preustrojem OS RH 1994. godine gasi se mobilizacijski razvoj ove brigade, a dio vojnika prelazi u 5. domobransku pukovniju. Tijekom borbenih djelovanja brigada je imala 63 poginula, 22 nestala i 370 ranjenih pripadnika

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: PDN - arhiva/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.