Na dragovoljno vojno osposobljavanje stiglo najviše mladih ove godine, evo što ih čeka

19.08.2024. 20:22:00

Na dragovoljno vojno osposobljavanje u vojarnu "123. brigade HV" u Požegi   stiglo je ukupno 154 ročnika, među kojima je 14 djevojaka, objavilo je Ministarstvo obrane.

Ovo je dio trećeg ovogodišnjeg ciklusa dragovoljnog vojnog osposobljavanja, u kojem je ukupno 181 mladić i djevojka pristupilo obuci, što predstavlja najveći odaziv u ovoj godini.

Od spomenutih 181 kandidata, njih 27, uključujući 9 djevojaka, započelo je osposobljavanje po skraćenom programu, koji je namijenjen časnicima, doktorima medicine i stipendistima zrakoplovne tehnike. Taj program traje od 14. do 30. kolovoza, dok će redovno osposobljavanje za ročnike trajati od 19. kolovoza do 11. listopada.

Prva dva tjedna obuke posvećena su prilagodbi na vojni način života, a nakon polaganja svečane prisege započinje glavni dio obuke. Tijekom tog razdoblja ročnici će raditi na podizanju psihofizičke spremnosti, provoditi pripremna gađanja i izvršavati vojničke zadaće u realnim uvjetima. Obuka se završava petotjednim razdobljem koje uključuje sve naučene vještine i znanja, a završava ocjenjivanjem i natjecanjem za najboljeg ročnika i ročnicu.

Ročnici koji uspješno završe obuku stječu jedan od glavnih uvjeta za nastavak vojne karijere, dok oni koji se ne odluče za profesionalnu vojnu službu postaju pripadnici razvrstane pričuve.

Ministarstvo obrane istaknulo je povećanje naknada za dragovoljno vojno osposobljavanje, koje su porasle sa 700 na 900 eura mjesečno, kao i povećanje plaća za sve vojne djelatnike u prosjeku za 30 posto. Osim toga, dnevnice pripadnika Oružanih snaga u inozemnim operacijama također su povećane.

Kako bi se potaknulo što više mladih da se prijave na dragovoljno služenje vojnog roka, Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska nastavit će s promotivnim akcijama "Postani hrvatski vojnik" diljem zemlje. Ove akcije uključuju pokazne vojne vježbe i prikaz sposobnosti Hrvatske vojske, a prva takva promocija održana je sredinom lipnja u Osijeku.

Izvor: PDN/Foto:Fah

Izvorni autor: Krešimir Cestar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.