NA RAČUNU MU NAŠLI GOTOVO MILIJUN EURA! Sinjanin iz podstanarskog stana u Zaprešiću dijelio hakersko znanje i sa prevarantskim bandama iz Afrike, završio je u Remetincu

10.03.2023. 14:40:00

Poduzetnik Mario Ž. (40), inače u virtualnom svijetu proglašen opakim hakerom koji vješto trguje opakim virusima, narednih će mjesec dana, prema odluci sutkinje istrage Županijskog suda u Velikoj Gorici, provesti iza rešetaka remetinečkog zatvora kako ne bi ometao istragu.

Rođenom Sinjaninu sa zaprešićkom adresom stavlja na teret da je počinio kazneno djelo protiv računalnih sustava, programa i podataka, odnosno zlouporabe naprave i to svjetskog dometa jer se njegovim hakerskim vještinama s druge strane zakona bavio i FBI – neslužbeno od ljeta 2020., a službeno od 19. srpnja 2021., piše Jutarnji list.

Kad mu je policija u srijedu banula na vrata ostao je šokiran tim posjetom te se ponašao kao da ni sa čim nema veze iako su iz njegova podstanarskog stana u okolici metropole zagrebački kriminalisti predvođeni Službom kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije iznijeli uz potvrdu o oduzimanju ogromnu količinu materijala, prenosi 7dnevno.

Stoga je pred policijskim ‘hakerima’ danonoćni rad sljedećih nekoliko tjedana kako bi proučili svaku stavku oduzetog materijala, a prepreke koje ih malo usporavaju je šarolik spektar šifri koje je haker iz Zaprešića postavio na svim razinama, pa i na svom deviznom računu u Zagrebačkoj banci na kojem se taloži trenutno 657.815 američkih dolara i 268.615 eura koji su mu se slijevali kroz godine s računa raznih mjenjačnica.

Razlog njegova uhićenja i pritvaranja potječu od vještina i znanja koje je pokazao kroz stranicu www.worldwiredlabs.com čiji je bio administrator od 22. svibnja 2012., a putem koje je distribuirao zlonamjerni računalni program RAT (Remote Access Trojan) naziva NetWire, inače namijenjenog i korištenog za neopažen i neovlašten pristup računalima i pametnim telefonima oštećenih osoba preko udaljene mrežne veze.

Time mu je bila omogućena potpuna kontrola nad računalima i mobitelima nasamarenih meta koje su taj program preko njegove web stranice, kupovale za iznose od 10 do 1200 američkih dolara, a iznos je ovisio o periodu, najmanje mjesec dana na više, na koji je licenca za korištenje NetWirea bila ponuđena na prodaju.

Iz policije naglašavaju kako je sporna stranica zaplijenjena na temelju odobrenja magistratskog suca SAD-a, zahvaljujući kojem su se tako odrađivale zlonamjerne kampanje u kojima su se taj trojanac koristio za kibernetičke napade na zdravstvene i bankarske djelatnost, a na veliko su ga koristile i prevarantske bande iz Afrike koje su kroz NetWire preuzimale daljinsku kontrolu nad zaraženim računalima odabranih meta.

FBI je uvjeren kako je ista korištena za međunarodno pranje novca, prijevare i računalni kriminal, a u jesen 2020. službenik FBI-evog tima kupio je licencu za NetWire, preuzeo software i dao ga kolegi na analizu koja je potrajala puna tri mjeseca na za tu potrebu kupljenom, testnom računalu.

Do klijenata koji su kasnije požalili dolazio je i tako što se pod imenom Dugidox ubacivao u razne forume koji okupljaju hakere gdje je vrlo aktivno sudjelovao u raspravama o prodaji i podršci za NetWire koji je na web stranici koju je vodio, izgledao kao legitiman alat za daljinsku administraciju a ne kao Remote Access Trojan – RAT malware, piše Jutarnji list.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:Ilustracija/pixabay

Izvorni autor: PDN/7dnevno/Jutarnji list

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.