Na skladištu stoji 122.000 doza cjepiva, Hrvatska je utrošila tek 72 posto - evo i zašto

21.03.2021. 09:30:00

U skladištima u Hrvatskoj trenutačno se nalaze 121.643 nepotrošene doze cjepiva. Zaključno s jučerašnjim danom, prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC), u Hrvatsku je stiglo 411.008 doza cjepiva od tri proizvođača koja je odobrila EMA, a utrošeno je tek 72,4 posto

Prema tim podacima, nalazimo se među zemljama koje imaju najniži postotak upotrebe: prosjek EU je 80 posto. Najveći udio utrošena cjepiva je onog kompanije Pfizer (87 posto), AstraZenece smo utrošili 60 posto, a najmanje je potrošeno Moderninog cjepiva - 44 posto. No, na skladištima je ipak najviše AstraZenece jer je dosad stiglo 168 tisuća doza, a potrošeno nešto više od 101 tisuće. Pfizera je stiglo 215.280, a potrošeno 187.695 doza, dok je Moderne došlo svega 57.728, a utrošeno je 25.637 doza.

No, zašto je potrošeno samo 72 posto pristiglih doza, i to u vrijeme kada se govori o ozbiljnom nedostatku cjepiva i puno većem broju zainteresiranih za cijepljenje od broja doza na raspolaganju?

Problem dostave

Razloga je, objašnjavaju u HZJZ-u za Jutarnji list, više. Na prvom je mjestu oprez zdravstvenih vlasti: s obzirom na probleme isporuke, dio cjepiva čuva se za docjepljivanje drugom dozom onih koji su već primili prvu. Dio problema leži u distribuciji, osobito Pfizerova cjepiva, koje se čuva na izuzetno niskim temperaturama, a dio u sve češćem odbijanju AstraZenece, o kojem cjepitelji posljednjih dana obavještavaju HZJZ.

Cijepljenje                                                     Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL

Zvjezdana Lovrić, epidemiologinja iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, smatra kako nema posebnog razloga za zabrinutost.

'Prilikom provođenja cijepljenja, cjepitelji planiraju potrošnju uzimajući u obzir potrebe svojih pacijenata za primjenu prve, ali i druge doze cjepiva. Unaprijed je potrebno planirati i osigurati cjepivo za osobe koje u skorom vremenu trebaju dobiti drugu dozu, tako da nije realno očekivati 100% potrošnju, s obzirom na to da se cijepljenje trenutačno dostupnih covid-19 cjepiva u Hrvatskoj provodi s dvije doze u definiranim intervalima - za Pfizer je to 6 tjedana, Modernu mjesec dana, a za AstraZenecu 12 tjedana', pojašnjava.

Također, treba uzeti u obzir i sâm postupak distribucije, koji zahtijeva određeno vrijeme dok samo cjepivo dođe do krajnjeg cjepitelja.

'Neka cjepiva pri dolasku u Hrvatsku zaprimaju se u centralno skladište te je potrebno vrijeme da se distribuiraju do županijskih zavoda i krajnjih cjepitelja. Također, dio zavoda nema hladnjake s ultra niskim zamrzavanjem, koji su potrebni za skladištenje Pfizera, tako da se dio tih doza skladišti u HZJZ-u te se doze uzimaju prema potrebama', objašnjava.

Izvor: tportal.hr/Foto: Pixsell / Autor: Nel Pavletić

Izvorni autor: Bi. S.

Autor: