NAJVAŽNIJI DOGAĐAJ ZA RATNU MORNARICU: Izveden ‘Harpun 21’ – vježba s bojnim gađanjem

11.10.2021. 19:00:00

HRM

Topničkim gađanjem površinskog cilja koje su zajednički provodile tri raketne topovnjače Flote HRM-a i obalni ophodni brod OOB-31 Omiš Obalne straže RH, 6. listopada 2021. završen je najvažniji obučni događaj Hrvatske ratne mornarice, vježba s bojnim gađanjem Harpun 21 (LIVEX).

Obučne aktivnosti uspješno su provedene u području srednjeg Jadrana, na vojnom poligonu LDTS 22 “Žirje” te vojnoj lokaciji “Zečevo”.

Na vježbi sudjelovalo 360 vojnika

Zapovjednik, ujedno i direktor vježbe, na kojoj je sudjelovalo 360 pripadnika OSRH, bio je zamjenik zapovjednika Obalne straže RH kapetan bojnog broda Zoran Medvidović. Na vježbi je sudjelovalo 11 brodova iz sastava Flote HRM-a, sedam brodova iz sastava Obalne straže, jedan brod iz sastava Središta za obuku HRM-a, kao i snage Bojne obalnog motrenja i navođenja HRM-a, Pomorske baze Split, Zapovjedništva za kibernetički prostor te Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Foto: HRM/ Z. Matošin

Prva aktivnost na moru bilo je trenažno gađanje zračnog cilja, koje su lakim prijenosnim raketnim sustavima Strela-2M provodili timovi HRM-a s desantnog broda minopolagača i raketne topovnjače. Nakon uvježbavanja praćenja zračnog cilja, provedeno je topničko gađanje brodova Obalne straže te zatim Flote HRM-a.

Cilj obučnog događaja

Nakon zajedničkog gađanja raketnih topovnjača i obalnog ophodnog broda, do uplovljavanja u luke provodile su se vježbe u plovidbi. Gađanja ciljeva na moru provedena su strojnicama 12,7 mm te topovima kalibra 20 mm, 23 mm, 30 mm, 40 mm i 57 mm. Sve su vježbe provedene u skladu s NATO-ovim procedurama.

Temeljni cilj glavnog obučnog događaja HRM-a je planiranje i provedba pomorskih operacija u nacionalnom intergranskom i međunarodnom okružju.

Osim uvježbavanja procedura zapovijedanja i nadzora, uz poduzimanje svih mjera zaštite snaga, uvježbavale su se procedure operativnog razvoja, demonstracija osnovnih taktičkih sposobnosti, topničkog gađanja ciljeva na moru s brodova, uvježbavanje gađanja ciljeva u zraku s brodova, popune na moru te taktičko manevriranje brodova do uplovljavanja u luke baziranja.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: HRM/ Z. Matošin

Izvorni autor: S.V./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.