Najveće naoružavanje Norveške ikad: Za 500 milijuna dolara kupuju SAD-ove rakete

16.11.2022. 19:12:00

Norveška je sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) potpisala ugovor o kupnji naoružanja vrijedan pet milijardi norveških kruna (500 milijuna dolara), a riječ je o nabavi projektila koji će biti montirani na borbene zrakoplove F-35.

“Ovo je vrlo važan sporazum i za norveške obrambene sposobnosti i za američko-norvešku obrambenu suradnju”, rekao je ministar obrane Bjorn Arild Gram.

Najveća nabava oružja u povijesti

Iz Osla su objavili da će projektili AMRAAM-D služiti kao glavno oružje za obranu norveškog zračnog prostora sljedećih nekoliko desetljeća i predstavljati najveću nabavu naoružanja ikada za norveške oružane snage.

“Vrlo smo zadovoljni što će Norveška sada također imati pristup takvim naprednim projektilima i što činimo tako veliku nabavu raketa zrak-zrak srednjeg dometa (AMRAAM) koje će otključati potencijal F-35”, Gramm je rekao, dodajući da će to ojačati “obrambene sposobnosti zemalja”.

Istaknuo je kako je to posebno važno u svjetlu trenutne sigurnosne situacije.

Ministarstvo obrane priopćilo je da je AMRAAM-D nadograđena verzija projektila koji su prethodno koristili borbeni zrakoplovi F-16 i sustav protuzračne obrane NASAMS.

F-35 opremljen je senzorima koji mu omogućuju lociranje i prepoznavanje šireg spektra prijetnji na mnogo većim udaljenostima od prethodnih zrakoplova.

Izvor: n1/ Foto: Afp

Izvorni autor: Anadolija

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.