Najveći hrvatski korteo u povijesti, a prijeti mu kiša! Pogledajte koliko navijača stiže na splitsku Rivu

12.11.2021. 16:05:00

Navijačka povorka uoči sudara s Rusima sprema se kao posveta 30. obljetnice vukovarske tragedije

Vatreni su opet na Poljudu, pun stadion dočekat će Hrvatsku u nedjelju s Rusima. Slovence je početkom rujna na splitskom stadionu uživo pratilo 16.237 gledatelja, no ovog puta se očekuje bitno veća navijačka nazočnost jer prvi kontingent ulaznica naprosto je planuo prvog dana prodaje, a nema sumnje da će i taj dodatni manji broj, koji je u četvrtak pušten u prodaju, biti razgrabljen.

Bez obzira na cijene koje su se kretale u rasponu od 80 do 200 kuna, dolazak Vatrenih u Split bio je i ostao praznik nogometa. Najavljena jaka kiša možda nekog i natjera na odustajanje u posljednji trenutak, ali rijetki će biti oni koji imaju ulaznicu, a ne dođu na stadion. Jer, koliko god bilo priča i polemika, Split je uvijek željan utakmica Vatrenih. Željan je spektakla na velikoj sceni koji godinama izostaje u klupskom nogometu...

Rusi neće trenirati

Reprezentacija Hrvatske u Split slijeće u petak u ranim poslijepodnevnim satima, ali jedini trening na Poljudu imat će u terminu nedjeljnog dvoboja. U subotu će, dakle, vježbati u 15 sati na splitskom travnjaku, tek toliko da osjete podlogu i dio ambijenta. Rusi neće vježbati u Splitu, trenirat će u subotu ujutro na stadionu Petrovskij u St. Peterburgu, a potom čarter-letom dolaze u grad pod Marjanom, gdje će u subotu navečer izbornik Valerij Karpin održati press-konferenciju.

 
 

Hrvatska je smještena u svojoj uobičajenoj bazi koju koristi za splitske utakmice, a to je hotel Le Meridian Lav u Podstrani. Rusi su, pak, izabrali hotel Radisson poviše najveće splitske plaže Žnjan. Zakupili su 30 soba u Radissonu koji, kao i Lav, nudi prvorazredne uvjete smještaja.

Kada je već riječ o smještaju, jasno je da će grad Split profitirati s noćenjima navijača koji stižu u grad pod Marjanom, ali uoči samog dvoboja nema podataka o zakupljenosti hotela. Osim Radissona, kojeg su zauzeli Rusi, Split u ponudi ima mnoštvo manjih hotela, dovoljno kapaciteta da bi primio sve zainteresirane. Jer, studeni je, nije rujan kao što je bio slučaj za utakmicu sa Slovenijom kada se tražio krevet više zbog nenadano fantastične turističke sezone. Uz to, ponovno su se javili i problemi s COVID-om, koji bitno otežavaju putovanja, ali unatoč tim poteškoćama pojedini splitski hoteli bilježe znatan rast rezervacija za vikend. I to ruskih gostiju.

- Da nije ovako specifična situacija s pandemijom, sigurno bismo imali i zapaženiji posjet ruskih turista - kazala nam je Alijana Vukšić, direktorica Turističke zajednice grada Splita.    

Posveta Vukovaru

Jer, Slovenci su primjerice u rujnu ostvarili čak šest puta više noćenja ove godine nego prošle. Pritom nećemo pretenciozno kazati da je utakmica Vatrenih potaknula golemi rast, ali je u brojci od 1.860 noćenja naših zapadnih susjeda tijekom rujna ove godine svakako bilo prisutno i “navijačkih” boravaka.

Atmosfera velike utakmice najviše će se, dakako, osjetiti u nedjelju, posebno i zbog činjenice što su navijači koji dolaze na utakmicu pozvani na Rivu gdje bi od 12.30 prema stadionu trebao krenuti, mnogi kažu, možda i najveći hrvatski korteo u povijesti s očekivanih 20.000 do 30.000 ljudi jer navijačka povorka se sprema kao posveta 30. obljetnice vukovarske tragedije. Korteo koji nema različitih boja, ima samo jednu, navijačku za Hrvatsku.

 

Od petka poslijepodne Poljud je pod ingerencijom HNS-a, po treći put u mandatu Hajdukovog predsjednika Lukše Jakobušića dočekat će Vatrene. Portugal, Slovenija i Rusija su tri gosta Poljuda u proteklih 12 mjeseci, a domaćin je uvijek samo jedan – Hrvatska.

Predsjednik Bijelih prošli put je dvoboj sa Slovencima gledao s istočne tribine u društvu svog voditelja Akademije Bore Primorca, stoga se na istom mjestu očekuje i u nedjelju. Ne ide Jakobušić u svečanu ložu, ali pozorno promatra svaku utakmicu reprezentacije Hrvatske. Bez obzira koliko još bilo prijepora na relaciji HNS – Hajduk, ipak su u splitskom klubu prihvatili ponudu za obnovu glavnog i pomoćnog travnjaka na Poljudu, koju je financirala krovna nogometna organizacija.

Odnosi nisu idilični, ima još tema za razgovor, ali svaka utakmica Vatrenih postavlja još jednu “kockicu” u gradnji mosta povjerenja između Poljuda i Rusanove. Uostalom, s reprezentacijom se i Poljud vratio na veliku međunarodnu scenu.

Kiša bi mogla pokvariti sve?

Iako nikakvi vremenski uvjeti ne bi trebali do kraja onemogućiti korteo i sva ostala navijačka događanja u Splitu, nije nemoguće da kiša barem malo proba stati na kraj očekivanom šušuru.

DHMZ najavljuje padaline kroz nedjeljno prijepodne, a sve bi se do utakmice trebalo smiriti, iako su prognoze podložne promjenama na bazi sata. Bilo bi šteta da kiša pokvari sjajnu navijačku priču.

Izvor: sportske.hr/Foto: fah

Izvorni autor: Jurica Radić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.