NASTAVLJA SE SUĐENJE ZA POČINJENE RATNE ZLOČINE U VOĆINU

03.01.2023. 15:01:00

Kazneni postupak protiv opt. Borivoja Radosavljevića i dr. zbog početka kaznenog djela ratnog zločina protiv civila iz članka 120/1 Osnovnog kaznenog zakona Republike Hrvatske.

Suđenje se provodi u odsutnosti optuženika.

Rasprava je započela 28. listopada 2022. čitanjem optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu.

Očitavanje o krivnji:

Za kaznena djela koja im se optužnicom stavljaju na teret optuženici se ne smatraju krivim

Potom je vijeće usvojilo dokazne prijedloge stranaka te je čitanjem i razgledavanjem opsežne materijalne dokumentacije iz spisa predmeta započeo dokazni postupak.

Suđenje se nastavlja 27. siječnja, 10. veljače, 17. veljače, 03. ožujka te 17. ožujka, 31. ožujka, 14. travnja, 28. travnja, 12. svibnja, 26. svibnja 2023.

OPĆI PODACI:

Toponim : Zločin u Voćinu

Županijski sud u Zagrebu

Broj predmeta:   6 K-rz-3/2022

Vijeće za ratne zločine: 

sutkinja Iva Gradiški Lovreček, predsjednica vijeća

sutkinja Mihaela Grahovac, članica

sudac Krešimir Devčić, članica

Optužnica:

Županijsko državno odvjetništvo broj K-DO-215/12

Zastupnik optužbe:

Darko Žegarac, zamjenik Županijskog državnog odvjetnika

Kazneno djelo:  ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. sv. 1. OK ZRH

Popis optuženika nalazi se OVDJE

Suđenje u odsutnosti protiv optuženika provodi se na temelju Rješenja Županijskog suda u Zagrebu broj Kov-rz-3/2019 – 372 od 23. rujna 2021., potvrđenog Rješenjem Visokog kaznenog suda Republike Hrvatske broj I Kž-rz-18/2022-4 od 28. lipnja 2022.

Ukratko o optužnici:

Okrivljenicima se stavlja na teret da su od sredine kolovoza do sredine prosinca 1991. godine u mjestima Voćin, Hum, Krasković i okolici, kao zapovjednici i pripadnici paravojnih formacija pobunjenog srpskog stanovništva, prema zajedničkom planu, nezakonito lišavali slobode, uzimali kao taoce, pljačkali, zlostavljali, mučili, tjelesno ozljeđivali i ubijali civilne osobe i ratne zarobljenike, odnosno da su opisanim radnjama ubili ukupno 47 civilnih osoba i tri ratna zarobljenika.

Okrivljenike se tereti i da su u navedenom razdoblju zapalili, minirali ili na drugi način u Voćinu oštetili ili uništili zgradu pošte, zgradu hotela, zgradu osnovne škole, zgradu policijske postaje, benzinsku postaju, kao i velik broj kuća s gospodarskim objektima u vlasništvu civilnih osoba. u Voćinu i Humu, te da su tijekom noći 13./14. prosinca 1991. minirali i tako u potpunosti uništili Župnu crkvu Svete Marije u Voćinu koja je bila upisana u Registar spomenika kulture.

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata - Ogranak Voćin, Darko Božičković, poziva i organizira prijevoz na svjedočenje:

Obavijest za mještane općine Voćin.
Štovani sumještani vezani za upit većeg broja sumještana općine Voćin koji se trebaju javiti na poziv suda u Zagrebu za svjedočenje za ratni zločin, a budući da se radi uglavnom o osobama starije životne dobi koje se slabije snalaze u gradskom prometu izvješćujem vas sljedeće:
Skupljeno je u telefonskom kontaktu s predmetnim sudom te je iznesen navedeni problem kojim je prilikom dogovoreno da će sud zatražiti od Ministarstva pravosuđa prijevoz te bi u tom slučaju vozač kombijem iz Zagreba dolazio po svjedoke i nakon rasprave vraćao ih kući. Ako se ne odobri prijevoz, stupljen je u kontakt s autoprijevoznikom Papuk Tours koji bi prevozio navedene svjedoke. Isto tako utvrđeno je da za sada postoji zakazano 8 rasprava tj. dana počevši od 27.01.2023. gu kojem treba svaki dan doći po 6 svjedoka, 3 u 9,30 i 3 u 12,h. Čekamo povratnu informaciju suda na koji način će se vršiti prijevoz svjedoka a imamo obećanje u koliko bude prijevoz u organizaciji ministarstva pravosuđa da će sud osobno telefonom o tome izvijestiti svakog svjedoka. Bitno je napomenuti da ako prijevoz bude u organizaciji Papuk Tursa da svi svjedoci budu solidarni prema ostalima te koriste navedeni prijevoz jer šest osoba bez problema pokriva trošak dok npr. tri svjedoka odu osobnim automobilom trošak kombija pokriva tri osobe, te je pretpostaviti da ukoliko bude prijevoz osiguran od strane ministarstva pravosuđa a svjedok ga odbije i ode osobnim automobilom da mu se neće priznati putni trošak.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: snimka zaslona/YT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.