''NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO'' PETAR ZRINSKI I KRSTO FRANKOPAN

30.04.2023. 17:46:00

Sjetimo se dva HRVATSKIH Velikana Petra Zrinskog i Krstu Frankopana!
Dana, 30. travnja 1671. godine, to jest, prije 352 godinu, pogubljeni su, nakon sramotno suđenje naša dva Hrvatska plemića, u našim očima i Velikana!
''..Ban Petar Zrinski i Krsto Frankopan u tamnici uoči pogubljenja god. 1671.
Uskoro je bečki dvor koji je provodio centralizam i apsolutizam, ne mareći za prava hrvatskog naroda i potpisane obveze Pactom Conventom iz god. 1102., sve saznao zahvaljujući izdajom iz urotničkih redova. Tako su nakon dugotrajne istrage u Bečkome Novom Mjestu, 30. travnja 1671. bili osuđeni i pogubljeni Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan, te F. Nadasdy i E. Tatenbach, na zgražanje i zaprepaštenje Hrvatske i Ugarske, te čitave Europe.
Prije smrti Petar Zrinski je svojoj ženi Katarini napisao oproštajno pismo, koje je već god. 1671. prevedeno na nekoliko svjetskih jezika.
“Moje drago serce. Nimaj se žalostiti sverhu ovoga moga pisma, niti burkati. Polag Božjega dokončanja sutra o desete ore budu mene glavu sekli, i tulikajše naukupe tvojemu bratcu”! Ovako počinje oproštajno pismo koje je Petar Zrinski napisano supruzi Ani Katarini Zrinskoj dan prije smaknuća.
Kasnije su bečki strvinari potpuno opljačkali i uništili dvije najslavnije obitelji u hrvatskoj povijesti. Tako je i neki mletački poslanik zapisao: "Ovo je kraj dviju najuglednijih obitelji živućeg svijeta. Osobito Zrinski bijaše cijenjen, jer 60 potkraljeva ili banova dade njegov rod u Hrvatskoj."
U tim danima, počinju kolati i priče o vrijednostima koje su preživjeli pripadnici obitelji uspjeli sakriti. Na području Čakovca, tako je zabilježena priča koja govori da je Ana Katarina Zrinska dio blaga prije dolaska vojnika uspjela poslati na sigurno, odnosno sakriti, no ni do danas je to mjesto nepoznato. Slične se priče mogu čuti i na području oko dvorca Bosiljevo koji je nekoć bio vrlo luksuzno uređen, te se u njemu nalazila i vrijedna biblioteka.
Bilo kako bilo, pljačka bilo je tako temeljita da je gospodarski, politički i kulturno unazadila Hrvatsku toliko da se prvi napredak zemlje osjetio tek početkom 19. stoljeća.
Tako je dvorac Bosiljevo doživio neviđenu pljačku. Nastojao se zatrti svaki spomen na Zrinsko i Frankopana što je uzrokovalo nestanak mnoštvo dokumenata o povijesti Bosiljeva te Zrinskih i Frankopana.
Ozalj koji u 17. stoljeću bio neslužbena hrvatska prijestolnica opustošen je i opljačkan. Sagradio ga je Nikola Šubić Zrinski a u njemu su živjeli Nikola, Petar i Katarina Zrinski, te Fran Krsto Frankopan.
Ozaljski kulturni krug Zrinskih i Frankopana nestao je prije nego što je uspio potaknuti i proširiti hrvatsku pisanu riječ među stanovništvom.
Godine 1907. "Braća Hrvatskog Zmaja" su pronašli kosti hrvatskih mučenika Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, a god. 1919. hrvatski rodoljubi su njihove ostatke prenijeli i sahranili u zagrebačku katedralu. Na njihovom grobu uklesana je poznata izreka kneza i pjesnika Frana Krste Frankopana:
"NAVIK ON ŽIVI KI ZGINE POŠTENO''
Odmah nakon smaknuća Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana Habsburgovci su iz dvoraca i zamkova diljem Hrvatske odnijeli bogatstvo kojem se gubi svaki trag. Do danas, niti jedna Vlada nije tražila svoje ukradeno blago nazad iz svih ovo zemalja. Ali mi, Hrvati. smo sve vračala nazad. Sjetimo se sve oružje vraćeno nazad u Beograd, na početku Domovinskog Rata, iako smo imali pravo na to oružje i tenkove, jer smo novčano pomagali za tu kupnju. A Beograd ni na kraju pamet neće vratiti Hrvatskoj stare Dokumentaciju, umjetnosti itd. Nažalost, plačka se Hrvatska i dan danas!
Danas vidimo da ima među nama ista ''urotnička postrojba'', koja radi za tuđe slave, kojih ne mare za Hrvatsku istinu i spas Hrvatskog naroda. Dokle ćemo mi Hrvati ginuti ili biti ubijeni za našu Hrvatsku istinu? Dokle ćemo uvijek birati osobe koji služe stranim osvajačima! Osobe koji služe dva gospodara, oni ne mogu svojom sviješću voditi Hrvatsku kao jednu Europsku silu. Već od nje su napravili sluge, što nikada Hrvatska nije bila u svojoj povijest!
Sama povijest nama pokazuje da smo uvijek ratovali za svoju nezavisnošću.
Najžalosnije su oni koji rade za tuđe slavu ili za svoj ugled, a ne za osobe koji bi spasili Hrvatsku!
Dolje vidimo i Hrvatsku novčanicu od 5 Kunu, s bistom Zrinskog Frankopana, te Kune više nema, odsjekli su ih sa Kune kao i 1671 godine, a također, iako smo se istinski borili za Hrvatsku Kunu, tako su ove godine, 2023 godine, Kuni kompletno odsjekli glavu.
VJEČNA SLAVA I HVALA ZRINSKI-FRANKOPAN!

Izvor: PDN/Foto: Ilustracija

Izvorni autor: Marica Marić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.