NESREĆA KIOWA WARRIORA MORH OTKRIO IDENTITET POGINULOG PILOTA I NESTALOG ČLANA POSADE HELIKOPTERA

27.01.2020. 18:20:00

Ministarstvo obrane u ponedjeljak poslijepodne je objavilo identitete dvojice pilota koji su upravljali helikopterom Kiowa Warrior, a koji se tijekom jutra srušio u more u Zlarinskom kanalu.

Prilikom pada helikoptera smrtno je stradao bojnik Marin Klarin, dok se za natporučnikom Tomislavom Baturinom i dalje intenzivno traga.

- Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec tijekom poslijepodneva posjetili su obitelji stradalih pilota HRZ-a i izrazili sućut obitelji Klarin, stoji u priopćenju MORH-a.

- Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska izražavaju sućut obitelji poginulog bojnika Klarina, te suosjećaju s obitelji natporučnika Baturine za kojim se i dalje traga, objavljeno je na internetskim stranicama MORH-a.

Bojnik Marin Klarin, pilot helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva rođen je 1977. u Zadru. Bio je pripadnik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 2000. godine, a tijekom svoje karijere u Hrvatskoj vojsci obnašao je niz odgovornih dužnosti.

Ustrojen je i psihološki tim za potporu pilotima koji su sudjelovali u zajedničkom letu.

Ministarstvo obrane ranije je potvrdilo da je u nesreći poginuo jedan pilot, a da su njegovo tijelo pronašli lokalni ribari.

"Ribari su uspjeli izvući jedno tijelo na obalu, gdje je počela reanimacija i pokušaj da ga se spasi. Međutim, nisu uspjeli, moj kolega je preminuo. Stariji kolega je imao preko 2500 sati naleta, a mlađi 1500", izvijestio je zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva brigadni general Michael Križanec.

Za sada još uvijek nije utvrđen razlog pada helikoptera, a prema dostupnim informacijama helikopter je nisko letio kada je došlo do naglog udara u more i nije bilo nikakvih predznaka niti poziva. Olupina se nalazi na dubini od 30 metara i ronioci sudjeluju u potrazi kako bi se ustvrdilo nalazi li se ondje tijelo drugog pilota.

"Dok se ne izvuče helikopter iz mora i dok ne prikupimo sve podatke i izjave, ne možemo ništa zaključiti. Zadaća se izvršavala onako kako je bila planirana. Predmetna ruta bila je iz Zemunika preko Vodica do Lore, to je bila destinacija", tumači Križanec.

Letačka aktivnost u paru na prostoru Zablaća i otoka Zlarina započela je u 10,30 sati, a pad jednog helikoptera dogodio se oko 11 sati. U helikopteru Kiowa Warrior bila su dva člana posade.

Hrvatska je 16 helikoptera Kiowa Warrior nabavila u prosincu 2016. u sklopu projekta opremanja Oružanih snaga izvidničko-borbenim helikopterima potporom Vlade i Oružanih snaga SAD-a. Proizvedeni su u razdoblju od 2010. do 2012., a riječ je o donaciji SAD-a Hrvatskoj.

Bio je nastavnik letenja u Eskadrili obuke helikoptera, zapovjednik letačkog voda u Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze te pilot helikoptera u 393. Eskadrili helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. 2013. godine sudjelovao je u mirovnoj misiji NATO-a KFOR na Kosovu na dužnosti stožernog časnika za zračne operacije. Za uspješno izvršavanje zadaća ocjenjivan je najboljim ocjenama, a za ostvarene rezultate nagrađivan je i pohvaljivan više puta od strane ministra obrane, načelnika Glavnog stožera OS RH i zapovjednika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Pilot helikoptera za kojim se traga natporučnik Tomislav Baturina, također je pripadnik 393. Eskadrile helikoptera 93. krila HRZ-a, a za svoj rad ocjenjivan je najboljim ocjenama te je nekoliko puta nagrađivan i pohvaljen.

Za natporučnikom Baturinom i dalje je u tijeku intenzivna akcija traganja u koju su trenutno uključeni dva broda i autonomno podvodno vozilo Remus Hrvatske ratne mornarice te operativne službe Ministarstva unutarnjih poslova i spasilački brod iz sastava Lučke kapetanije Šibenik. Na terenu je ukupno sedam brodova i jedan helikopter.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:jutarnji.hr

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.