Netanyahu kazao Bidenu: Ulazimo u Gazu. Objavljena snimka bombardiranja, iz MVEP-a potvrdili: 57 Hrvata na putu za Beč

09.10.2023. 17:03:00

Sukobi između Izraela i Hamasa i dalje traju, broj žrtava raste. Hitan sastanak održalo je i Vijeće sigurnosti, prenosi Dnevnik.hr.

  • broj poginulih i ranjenih raste
  • Hamas lansirao rakete na Tel Aviv i Jeruzalem
  • Izrael najavio blokadu Gaze
  • SAD premješta svoj nosač zrakoplova, USS Gerald R. Ford, bliže Izraelu
  • Vijeće sigurnosti UN-a održalo je hitan sastanak

Tijek događanja možete pratiti u nastavku:

16:47 Izraelske obrambene snage (IDF) kažu da su izvele zračne napade na 130 ciljeva Hamasa u Gazi u posljednja tri sata, navodi se u priopćenju.

"Tijekom posljednja 24 sata zrakoplovi zračnih snaga izvodili su opsežne napade uzduž i poprijeko Pojasa Gaze, izazivajući pustoš među teroristima Hamasa", navodi se u priopćenju IDF-a. "U posljednja tri sata desecima zrakoplova napadnuto je oko 130 ciljeva."

16:43 Izraelci koji žive u zajednicama blizu granice s Libanonom dobili su upute da uđu u sigurne sobe i ostanu do daljnjega, izvijestio je Haaretz.

Iz Hamasa su poručili da su lansirali rakete prema Jeruzalemu kao odmazdu za raketiranje Gaze.

16:30 Grupa od 57 hrvatskih državljana hodočasnika poletjela je zrakoplovom izraelskog aviprijevoznika iz Tel Aviva za Beč, odakle će nastaviti putovanjem svojim kućama organiziranim prijevozom. Uz njih su cijelo vrijeme na zračnoj luci bili djelatnici Veleposlanstva RH u Tel Avivu, objavili su iz MVEP-a.

Ističu da je sutrašnjim letom predviđen povratak preostalih hrvatskih hodočasnika, naravno vodeći računa o sigurnosnoj situaciji i mjerama.

16:25 Ponovno se čuju sirene za uzbunu u Jeruzalemu i Tel Avivu.

16:20 Katarsko ministarstvo vanjskih poslova potvrdilo je Reutersu da je uključeno u pregovore o posredovanju s Hamasom i Izraelom, uključujući i moguću razmjenu zarobljenika.

16:02 Novinar Barak Ravid izvijestio je da je izraelski premijer Benjamin Netanyahu jučer u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Joeom Bidenom istaknuo da Izrael nema drugog izbora nego da pokrene kopneni napad na Gazu, javlja Guardian.

15:38 Izraelske obrambene snage (IDF) objavile su da su njezine zračne snage pogodile više meta u kvartu al Farkan u Gazi te je objavljena snimka bombardiranja. IDF je objavio da se radi o "gnijezdu terorista" Hamasa.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je ranije tijekom dana da Izrael pokreće "potpunu opsadu" Gaze. "Nema struje, nema hrane, nema vode, nema goriva", rekao je.

Izvor: Dnevnik.hr/Foto:video screenshot/twitter

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.