NEVJEROJATNO HRABAR ČOVJEK! AKCIJA ‘JAGUAR’: Došao među Srbe i natjerao ih na predaju!

17.05.2021. 10:44:00

Akcija Jaguar započela je 17. svibnja 1992. godine zasjedom u kojoj su hrvatske postrojbe sačinjene od lokalnih branitelja dočekale smjenu koja je krenula prema Križu, bitnom strateškom mjestu s kojeg su srpske snage bila stalna prijetnja. Ručnim protuoklopnim oružjem uništen je tenk na čelu kolone i oklopno vozilo na začelju dok su protuzrakoplovni topovi uništili kolonu od 5 kamiona. U istom trenutku blokirane su i srpske postrojbe na brdu Križ.

U uspješnoj blokadi hrvatske su postrojbe uporno lomile otpor neprijatelja, a istovremeno ogorčeno su odbijale sve napade kojima su pobunjeni Srbi preko Babinduba pokušali probiti obruč i deblokirati svoje postrojbe na Križu koje je još od prije snažno utvrđeno jer je na njemu bila smještena radarska postaja za navođenje zrakoplova na susjedni vojni aerodrom na Zemuniku.

Hrabri zapovjednik okončao bitku

Položaje na Križu držala su tri voda s 50 srpskih vojnika. U pažljivo pripremljenoj i koordiniranoj akciji pod zapovjedništvom bojnika Ivana Vitanovića sudjelovale su izviđačka grupa 2. bojne iz Sukošana i 1. satnije iz Dračevca, obje iz 159. brigade. Artiljerijsku podršku pružalo je zajedničko topništvo 112., 134. i 159. brigade, a značajno sudjelovanje u cijeloj operaciji bilo je i pripadnika Specijalne postrojbe zadarske policije. Ipak unatoč vojničkom umijeću i hrabrosti hrvatskih postrojbi, pobjeda je ostvarena nevjerojatnom hrabrošću zapovjednika Vitanovića, pišu Dani ponosa.

Petog i posljednjeg dana borbe, sam je u pratnji dvojice izviđača ušao u njihovo uporište te ih, uvjerivši da nemaju drugog izlaza, natjerao na predaju. Svi su potom pušteni, a Hrvatska je vojska osvojila značajno strateško uporište čime je smanjen pritisak na Zadar i osiguran promet Jadranskom magistralom te dobiveno važno uporište za daljnja djelovanja, što će se posebno vidjeti u operaciji Maslenica.

O ovoj uspješnoj, petodnevnoj akciji Ivan Vitanović napisao je knjigu “Operacija Jaguar – oslobađanje brda Križ”.

Izvor: Dnevno

Izvorni autor: Snježana Vučković/snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.