NEVJEROJATNO! Ratni zločinac imenovan direktorom Gradske toplane, a pozadina priče još je šokantnija

27.09.2019. 17:02:00

Enver Zornić, jedan od ratnih zapovjednika u Armiji BiH, koji je pravomoćno osuđen zbog ubojstva hrvatskih i srpskih civila u opsjednutom Sarajevu, imenovan je direktorom gradskog poduzeća Toplana.

Ovaj slučaj poslužio je kao povod za nove međustranačke obračune, ali je i otvorio brojna pitanja zbog šokantnih činjenica koje su tek sada izašle na vidjelo, iako su zločini za koje je proglašen krivim i osuđen počinjeni još 1992. Zornić je na dužnost direktora Toplane postavljen početkom rujna iz kvote Socijaldemokratske partije BiH (SDP), jedne od šest stranaka koje čine koaliciju na vlasti u Sarajevskom kantonu i iz koje je nakon izbora u listopadu 2018.  izbačena bošnjačka Stranka demokratske akcije (SDA).

Kada je portal Žurnal početkom ovog tjedna podsjetio na to da je Zornić sa šest drugih pripadnika Armije BiH 1993. pravomoćno osuđen zbog ubojstva najmanje četiri civila, u koaliciji u kojoj je i SDP zavladao je šok. U stranci su se odmah ogradili od svog člana i najavili njegovo isključenje te smjenu s direktorske pozicije.

Vlada Sarajevske županije u četvrtak je od Nadzornog odbora Toplana zatražila da Zornića odmah smijeni, što će vjerojatno uslijediti idućih dana. SDA je ovaj slučaj iskoristio kako bi napao koaliciju koja upravlja Sarajevskom županijom, zatraživši da predsjednik vlade Edin Forto i predsjednik skupštine Elmedin Konaković odmah zbog toga podnesu ostavke.

No u međuvremenu su isplivale na površinu činjenice koje bacaju potpuno novo svjetlo na likvidacije Sarajlija nebošnjačke nacionalnosti, ali i na odnos vlasti, predvođene upravo strankom  SDA, prema zločincima iz reda bošnjačkog naroda. Naime, Zornić je 1993. osuđen na deset godina i dva mjeseca zatvora jer je sud u Sarajevu utvrdio kako je on naložio ubojstvo najmanje četiri osobe, uključujući tu i Josipa Gogalu, tadašnjeg republičkog dužnosnika i istaknutog člana HDZ-a BiH.

Gogala je brutalno ubijen nakon što su ga Zornićevi vojni policajci izvukli iz zgrade u naselju Hrasno, u kojoj je živio, a njegovo su tijelo zapalili. No tek nakon što je slučaj ponovno otvoren, ispostavilo se da  je Zornić od dugogodišnje zatvorske kazne odslužio tek nešto više od dvije godine, a onda je dobio oprost.

Tada ga je mogao pomilovati samo državni vrh na čijem je čelu bio Alija Izetbegović, no dodatna pitanja otvorio je istup sadašnjeg Zornićeva odvjetnika Kadrije Kolića, koji tvrdi kako se iza cijelog slučaja krije nerazjašnjena politička urota iz ratnih dana. On tvrdi da je Zornić dobio oprost jer s ubojstvom Gogale zapravo nije imao nikakve veze i da je zbog toga 1995. želio pokrenuti reviziju postupka u kojemu je osuđen.

“Zašto se stalo s istragom i zašto se stalo s obnovom postupka kada je to tražio Zornić? Obnova postupka  počela je 1995. i onda je po žalbi ukinuta. Gospodinu Zorniću tada je rečeno: ‘Šuti, ne možeš pobijediti. Dobit ćete pomilovanje nakon dvije godine i dva mjeseca”, tvrdi odvjetnik, koji očito sugerira kako se u svemu krije politička urota jer je Zornić, kako tvrdi, takvu poruku dobio od “vojnog i političkog vrha BiH”.

I sam Zornić je, u jednom istupu nakon što je izbio skandal s njegovim imenovanjem, ustvrdio kako on s Gogalinim ubojstvom nema ništa. Njegova je teorija da mu sada sve “pakiraju” oni koji žele zaustaviti reviziju rada javnih poduzeća kojima je godinama i desetljećima upravljao SDA i doveo ih na rub propasti. Njegov odvjetnik Kolić u sličnom je tonu izjavio kako je Zornić nakon 1995. “uzoran građanin” te nema zapreka za njegovo obnašanje bilo koje dužnosti.

Drugi današnji odvjetnik Muhidin Kapo, zapravo ratni sudac koji je Zornića i osudio na deset godina zatvora, ima još zanimljivije tumačenje cijelog slučaja. Ističe da Zornić zapravo nije osuđen za ratni zločin, nego za “obično ubojstvo” za koje su, u skladu sa zakonima bivše SFRJ po kojima se u BiH sudilo 1993., počiniteljima izrečene pooštrene kazne jer su bili pripadnici oružanih postrojbi. No tvrdi da se takvo što u ratu može svakome dogoditi.

Izvor: Dnevno/Foto:arhiva

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.