Nevrijeme u okolici Vinkovaca i Osijeka - srušena stabla, pokidani električni vodovi

05.08.2021. 15:12:00

Promjenjivo i nestabilno vrijeme donijelo je diljem Hrvatske grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnim oborinama i pojačanim vjetrom. Prijepodne je zahvatilo vinkovačko područje. Srušena su stabla i oštećeni automobili. Šteta se utvrđuje. 

Eva Čolaković za HTV je javila da je situacija oko 13 sati bila stabilna. Kiša je prestala padati i polako se razvedrava. No jutros je jak vjetar čupao stabla, nosio crjepove s kuća, čak i krovove, zbog čega su dežurne službe imale oko 20 intervencija, uglavnom vezanih uz uklanjanje stabala. 

U Osječko-baranjskoj županiji bez struje ostala naselja

Olujno nevrijeme praćeno kišom i jakim vjetrom zahvatilo je oko 8.50 rubno područje Osijeka te područje Đakovštine i Dalja. Bez struje su ostala mnoga naselja na širem području Đakovštine, a teškoća ima i u Vukovarsko-srijemskoj županiji, izvijestila je civilna zaštita. Županijski centar 112 Osijek zaprimio je do 11 sati 189 dojava vezano uz posljedice nevremena, koje su se odnosile na uklanjanje stabala s prometnica i električnih vodova te oštećenja krovova kuća.

Bez struje su u četvrtak ostala mnoga naselja na širem području Đakovštine, a na intervencijama su angažirani vatrogasci iz JVP-a Osijek i lokalnih DVD-ova te ekipe HEP-a. Civilna zaštita izvijestila je i o jutrošnjem nevremenu u Vukovarsko-srijemskoj županiji, nakon kojeg je zabilježena šteta na električnoj mreži diljem županije, prekid u opskrbi električnom energijom, šteta na privatnim stambenim objektima i poslovnim zgradama te veći broj srušenih stabala.

Najviše je problema s opskrbom električnom energijom zbog pokidanih električnih vodova na području cijele županije. Na terenu su vatrogasci i ekipe HEP-a. Nije zabilježena šteta zbog velike količine vode, a Županijski centar 112 od 8.35 do 10 sati zaprimio je 65 poziva vezano uz posljedice nevremena.

Šteta i u Vukovaru

Jako nevrijeme zahvatilo je u četvrtak dopodne, osim vinkovačkog, i vukovarsko područje. Vjetar je lomio grane drveća. Prouzročio je štetu i na pojedinim objektima, s kojih je odnio limeni pokrov. Oštećeni su osobni automobili, na koje su pale grane i lim s krovova. Jaka kiša prouzročila je problem s odvodnjom u pojedinim kućanstvima na nižim područjima. Prometnice su prohodne i promet teče normalno, doznaje se od dežurnih službi.

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a izvijestilo je na Twitteru o nevremenu praćenom kišom i jakim vjetrom koje je malo prije 9 sati zahvatilo područje Đakovštine i rubne dijelove Osijeka. Vjetar je srušio drveće na prometnice, električne vodove i krovove kuća.

Još jučer su HRT-ovi prognostičari najavili da će na praznički četvrtak vrijeme biti vrlo nestabilno. Iako kišu mnogi priželjkuju, ponegdje bi, upozorili su, mogla donijeti probleme jer će biti i izraženijih pljuskova, lokalno moguće i nevremena, na moru i pijavica. Njihov je savjet stoga da pratite upozorenja i prilagodite aktivnosti vremenskim uvjetima.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT

Autor: