Nikada ne zaboravljamo: Značajan doprinos stranih dragovoljaca u Domovinskom ratu

10.06.2023. 09:00:00

Domovinski rat je bio rat za neovisnost Republike Hrvatske koji se odvijao od 1991. do 1995. godine. U sklopu tog rata, mnogi su hrvatski građani, ali i strani državljani, pristupili hrvatskoj vojsci kao dragovoljci u borbi protiv srpskih paravojnih snaga.

Najveći broj stranih dragovoljaca dolazio je iz susjednih zemalja poput Kanade, Francuske, Njemačke, Engleske, SAD, Belgije, Irske, Mađarske, Nizozemske, Australije, Austrije, Švicarske, Portugal, Kosova, Slovenije i drugih država. U Domovinskom ratu zabilježeno je sudjelovanje ukupno 456 međunarodnih dragovoljaca iz čak 35 države. Neki spisi spominju preko 560 stranih dragovoljaca, no povjesničari tvrde da je moguć broj i preko 1000 stranaca koji su pristupili Hrvatskoj vojsci, HOS-u i HVO-u.

Strani dragovoljci su se priključivali hrvatskoj vojsci iz različitih razloga. Mnogi su bili odani ideji borbe za neovisnost i osjećali su se pozvanima braniti hrvatsku teritorijalnu cjelovitost. Također, neki su se pridružili hrvatskim snagama jer su imali hrvatske korijene ili su već bili u Hrvatskoj kada je rat započeo.

Strani dragovoljci su se borili zajedno s hrvatskim vojnicima na mnogim važnim bojištima od Vukovara do Dubrovnika. Njihova potpora bila je od iznimne važnosti u održavanju hrvatske obrane, a u mnogim situacijama su pokazali hrabrost i odlučnost u borbi. Osim borbenih zadatka, strani dragovoljci su obavljali i druge važne zadatke, kao što su obuka hrvatske vojske i dostava humanitarne pomoći.

Zbog svojih zasluga, mnogi su strani dragovoljci primili odličja i priznanja, a neki od njih su čak postali poznati u javnosti kao heroji Domovinskog rata.

Među njima se ističe HOS-ovac Jean-Michel Nicolier 'Francuz', jedan od heroja Vukovara. Nicolier je odveden zajedno s ostalim ranjenicima, bolesnicima, medicinskim osobljem i civilima iz Vukovarske bolnice i u noći s 20. na 21. studenoga 1991. godine pogubljen na Ovčari.

Profesionalni vojnik Thomas Crowley – Irac bivši pripadnik IX. bojne HOS-a “Rafael Vitez Boban”. Prošao ratišta u Hrvatskoj i u BiH. Više puta bio ranjavan. Poginuo pred sam kraj Domovinskog rata, 10. lipnja 1995. godine. Bojnik Thomas Crowley posmrtno je odlikovan od strane predsjednika Republike Redom Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana s pozlaćenim pleterom.

Međutim, strani dragovoljci su također bili izloženi i kritikama, posebno od srpske strane koja ih je prozivala da su plaćenička vojska.

Unatoč tome, strani dragovoljci su ostavili dubok trag u hrvatskoj povijesti i ratu za neovisnost. Njihova hrabrost i želja da pomognu Hrvatskoj u borbi za neovisnost inspirirali su mnoge, a njihova spremnost da se suoče sa strahom i opasnošću u borbi protiv srpskih snaga i danas se smatra za uzor za sve one koji su se borili za neovisnost i slobodu Hrvatske.

Međutim, strani dragovoljci su često iznenađivali svoje kolege vojnike i lokalnu populaciju svojom predanošću i žrtvovanjem u borbi protiv srpskih paravojnih snaga. Pokazali su se kao istinski borci za neovisnost i prijatelji Hrvatske i mnogi su dali život za ovu borbu.

DRŽAVA

PRISTIGLO

POGINULO

RANJENO

Engleska

139

15

21

Francuska

69

8

21

Njemačka

55

15

10

Mađarska

33

2

5

Nizozemska

27

2

2

Australija

15

1

2

SAD

17

3

1

Austrija

10

2

1

Švicarska

4

2

-

Belgija

4

1

2

Kanada

7

3

-

Portugal

2

1

-

 Bili su hrabri i predani borci koji su pokazali svoju hrabrost u borbi protiv srpskih paravojnih snaga. Mnogi su se susreli s teškim izazovima u ratu, uključujući borbu s nadmoćnim neprijateljem i borbu u  nečovječnim uvjetima.

Njihova hrabrost i predanost u borbi protiv agresorskih srpskih snaga bili su od neprocjenjive vrijednosti za obranu naše zemlje i osiguranje naše slobode. Hrabrost u boju, vizionarski ciljevi i nepokolebljiv duh pomogli su okupljanju i organiziranju hrvatskih snaga u borbi za neovisnost.

U cjelini, strani dragovoljci u Domovinskom ratu su pokazali vlastitu hrabrost i predanost u borbi protiv agresije srpskih paravojnih snaga. Njihova hrabrost zaslužuje poštovanje i priznanje, budući da su oni kao stranci bili spremni dati svoje živote da bi pomogli Hrvatskoj u borbi za neovisnost.

Iskrena zahvalnost za hrabrost, predanost i nesebičnost koju su pokazali tijekom Domovinskog rata.

Kristijan Fereža/PDN

Izvorni autor: Kristijan Fereža/PDN/Foto:Facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.