Nisu svi zadovoljni odlukom Vlade: Ugasit ću benzinsku i pretvoriti je u kiosk

06.06.2022. 18:55:00

Odluka Vlade da snažnom intervencijom - smanjenjem trošarina, ali i trgovačkih marži - ograniči rast cijena goriva ogorčeno je dočekana među malim distributerima, dok je energetska struka pozdravlja.

Vlada je odlučila smanjiti trošarine za 40 lipa kad je riječ o benzinu te 20 lipa za dizel. Uz to je srezala trgovačke marže za benzin i dizel s 75 lipa na 65 lipa, a za plavi dizel s 50 na 40 lipa.

Mali trgovac gorivom koji je pristao na razgovor s tportalom pod uvjetom anonimnosti kaže da je razočaran Vladinim mjerama te da već razmišlja o tome da ugasi benzinsku crpku i pretvori je u kiosk.

“Marža od 65 lipa dijeli se na tri dijela, na proizvođača, logističara i maloprodaju, i zbog toga razmišljam o zatvaranju. Vlada je trebala pustiti tržište da odradi svoje, kao što kažu i mnogi kolege iz naftnog biznisa, jer ovo je direktno uplitanje u tržišno natjecanje. Zašto onda ne ograničimo marže za sve što se prodaje na tržištu pa da vidimo tko će sa 65 lipa marže platiti radnike, tekuće troškove, održavanje i hladni pogon, a o investicijama se više ne misli’, kaže te zaključuje:

“Od toliko ekonomskih savjetnika i stručnjaka mi odlučimo intervenirati u tržište, a znamo da su poduzećima troškovi u startu daleko veći nego građanima – koliko su samo poskupili plin i struja… Zapošljavamo ljude i opet nam se ne ide u susret da plaćamo barem iste troškove kao i građani. Neće samo mali trgovci imati problema zbog ograničavanja marži, to će ostaviti katastrofalne posljedice po velike sustave.”

S duge strane energetski stručnjak Davor Štern pozdravlja odluku Vlade.

“Vladina je odluka dobra. To će smiriti situaciju na tržištu i inflaciju. Distributeri će se uvijek žaliti, ali mislim da će izdržati”, rekao je Štern.

Izvor: n1/ Foto: Pixabay

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.