'NON PAPER' Zekanović: Neka Janša prvo riješi probleme u Sloveniji, nema se on što petljati, a Dodiku i srpskoj politici ništa ne vjerujem

16.04.2021. 17:49:00

Prema tom dokumentu, Republika Srbija bila bi sastavljena od svog sadašnjeg teritorija, bez Kosova, ali s cijelom Republikom Srpskom u svojim daytonskim granicama. To znači da bi se, prema navodnom "non paperu", granice Srbije pružale sve do Banje Luke, a da bi najzapadnija točka bila obala rijeke Une. Albanija i Kosovo, sa svojim sadašnjim teritorijima, ujedinili bi se i činili bi jednu državu - Albaniju, koja bi se prostirala sve do južnog dijela Kosovske Mitrovice.

Foto: Necenzurirano.si

Županije s većinskim hrvatskim stanovništvom u BiH, pretežno u Zapadnoj Hercegovini, činile bi posebnu cjelinu, a za njihovu dalju sudbinu predložene su dvije opcije. Prva predviđa potpuno pripajanje ovih županija Hrvatskoj, a druga formalni ostanak u BiH uz potpunu autonomiju i okretanje Hrvatskoj (status Južnog Tirola, koji je predviđen i za srpske općine na Kosovu).

Saborskog zastupnika Hrvatskih suverenista Hrvoja Zekanovića najprije smo upitali kako komentira situaciju u Bosni i Hercegovini.

"BiH je nacionalna država hrvatskog naroda", rekao je Zekanović za početak pa nastavio:

"Za razliku od mnogih drugih naroda u svijetu, Hrvati imaju dvije domovine - jedna BiH, druga Hrvatska. Hrvati su konstitutivan narod BiH iako to mnogi, bez obzira na politički spektar iz kojeg dolaze, stalno ignoriraju i prave se da ne znaju tu činjenicu. Oni su jednakopravni i konstitutivni i to je jako bitno".

Foto: FaH

Svako razmatranje situacije u BiH, kaže, mora polaziti iz te točke. "Međutim, BiH ima iznimno kompleksnu političku situaciju. Nedavno sam razgovarao s jednim čovjekom koji se bavi geopolitikom pa mi je rekao da je jedina kompliciranija situacija, osim BiH, ona u Siriji. Radi se o kompleksnoj situaciji gdje su tri naroda, tri vjere isprepleteni".

Dodaje kako mi iz Hrvatske moramo imati na umu da se radi o tri naroda, ali da na prvo mjesto moramo staviti nacionalne interese hrvatskog naroda.

Našeg sugovornika potom smo upitali što misli o izjavama predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Milorada Dodika. On je, podsjetimo, u utorak izjavio da je "trula" situacija u BiH, smatra da je ta država neodrživa te je nekoliko puta ponovio da će raditi na mirnom razlazu isključivši pritom mogućnost rata.

"Žalosno je da su danas Hrvati u BiH čak i u neku ruku i politički saveznici sa Srbima, s obzirom na to da nemaju svog političkog predstavnika. Željko Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda, njega je - kao što znamo - izabrao bošnjački narod", rekao je Zekanović.

Foto: Epa

Dodaje da im ništa ne vjeruje. "Onaj tko spominje rat u bilo kojem kontekstu, taj rat i priželjkuje. Već o samom spomenu rata, meni je katastrofalno i - zapravo - uopće ne bih komentirao u tom smislu. Nalazimo se u 21. stoljeću, stvari se dogovaraju politički", govori nam pa nastavlja:

"Što se tiče srpske politike, ništa im ne vjerujem - pogotovo Dodiku".

'Neka Janša prvo riješi Sloveniju...'

Govoreći o slovenskom tzv. "non paperu", rekao je: "Janša nije riješio problem svoje države, odnosno još se nismo razgraničili sa Slovenijom bez obzira na to što je pravda na našoj strani. Nije se ni to usudio riješiti, a petlja se u politiku druge države. Neka prvo riješi Sloveniju, neka onda rješava probleme drugih država".

Što se tiče samog dokumenta, kazao je da vjerojatno postoji. "Izašao je u javnost iako ga nitko nije vidio u smislu da je vjerodostojan, ali te su spoznaje - mogu reći - stravične jer kada se predsjedatelj Europske unije bavi takvim stvarima, onda smo se vratili u '90-te. Nismo više u 21. stoljeću i to je loše", ističe.

Ako se tko može baviti BiH, kaže, onda su to zemlje koje su potpisnice Daytonskog sporazuma, a Slovenija to nije. Ne vidi, kaže, što se Janša ima petljati u tu državu.

Na pitanje kakve bi eventualne koristi imao Janša od podjele BiH, Zekanović je odgovorio: "Pitanje je možda nekih političkih lobija Europske unije, koje on možda zastupa, a koji žele da on kao - tobože- nepristrani glasnogovornik to plasira u javnost. Koga on zastupa, čije političke ideje - ne znam. Je li to napravio na svoju ruku - sumnjam, ali smatram da je svako petljanje država koje nisu potpisnice Daytona neprihvatljivo.

Za budućnost BiH kaže da je to jedan od najvećih misterija. Dodaje da će Hrvatski suverenisti raditi na tome da hrvatski narod bude jači, da im ojača pozicija, da imaju sve ono što im je zajamčeno Daytonskim sporazumom. "Službena hrvatska politika, s obzirom da je potpisnica Daytonskog sporazuma, konačno mora tu točku dnevnog reda staviti u fokus, odnosno prisiliti i sve ostale aktere da sjednu za stol da se taj sporazum počne poštovati. Slovenija nema što tu raditi", rekao je.

Na pitanje kako se hrvatska politika postavila prema situaciji u BiH, odgovorio je: "Hrvatska politika postala je maćeha Hrvatima u BiH. S jedne strane, imamo aktere koji se u to nemaju što petljati, a s druge strane imamo hrvatsku politiku koja mudro šuti", rekao je.

Foto: FaH

"Mi koji bismo trebali govoriti o BiH i predlagati rješenja, šutimo", dodao je aludirajući pritom na aktualnu hrvatsku Vladu.

Upitan zašto se mudro šuti, rekao je: "Možda Andrej Plenković ne smije naglas izgovoriti neke stvari da ga mi - Hrvatski suverenisti - ne bi napali zbog nesuverenističkog ponašanja. Možda je Janša glasnogovornik Andreja Plenkovića - ne znam to, ali mogu samo nagađati".

Izvor: lš/Direktno.hr/Foto:FaH

Izvorni autor: lš/Direktno.hr

Autor: