Novi grčki ministar prometa obećava odgovore u slučaju željezničke nesreće: Prolazimo kroz mračne dane za našu zemlju...

02.03.2023. 16:05:00

NAKON NEZAPAMĆENE TRAGEDIJE

Novoimenovani grčki ministar prometa rekao je u četvrtak da dužnost preuzima sa zadatkom da istraži najsmrtonosniju željezničku nesreću u zemlji, modernizira oštećeni željeznički sustav i uspostavi sigurnost u željezničkom prometu.

"To je jako velika odgovornost", rekao je Giorgos Gerapetritis novinarima tijekom primopredaje dužnosti u ministarstvu.

Vlada je pod oštrim kritikama zbog stanja željezničkog sustava u Grčkoj nakon što se u utorak navečer međugradski vlak sudario s teretnim vlakom, pri čemu je poginulo najmanje 46 osoba, od kojih su mnogi studenti u 20-ima. Više desetaka ljudi je ozlijeđeno.

"Prolazimo kroz dane koji su zaista mračni za našu zemlju", rekao je Gerapetritis.

Vlakovi u četvrtak nisu vozili zbog jednodnevnog štrajka zbog, kako kažu sindikati, više vladinih odbijenica na zahtjeve za unaprjeđenjem sigurnosnih standarda.

Gerapetritis je rekao da vlada uspostavlja odbor stručnjaka koji će istražiti "na transparentan način" razloge nesreće kao i "abnormalnosti i pasivnost koja postoji duže vrijeme".

Brzi putnički vlak sudario se s teretnim vlakom koji je dolazio u suprotnom smjeru istim kolosijekom pri, pretpostavlja se, brzinama do 160 kilometara na sat.

Šef postaje uhićen je dok istražitelji pokušavaju otkriti zašto su dva vlaka bila na istoj tračnici.

Grčka će učiniti sve što može kako bi spriječila ponavljanje željezničke nesreće u kojoj je poginulo najmanje 46 ljudi, rekao je u četvrtak vladin glasnogovornik Giannis Economou.

"Imamo obvezu učiniti sve da ovakve trenutke nikada više ne proživimo", rekao je na brifingu za novinare.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: lš/h/Foto: EPA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.