Obične maske filtriraju samo oko 10% izdahnutih kapljica aerosola

26.08.2021. 08:19:00

Nova studija Sveučilišta Waterloo naglašava potrebu široke uporabe boljih maski i važnost dobre ventilacije za ublažavanje širenja Covida-19 u zatvorenim prostorima

Istraživači s kanadskog Sveučilišta Waterloo izveli su pokuse koristeći lutku kako bi simulirali osobu koja sjedi i diše u velikoj prostoriji. Studije su pokazale da se s vremenom u prostoriji nakuplja značajna količina aerosolnih kapljica, i to unatoč nošenju uobičajenih kirurških ili platnenih maski.

Bolje išta nego ništa, ali...

Aerosolne kapljice toliko su male da ostaju lebdjeti u zraku i tako ulaze u dišne sustave ljudi koji duže borave u prostoriji.

"Nema sumnje da je korisno nositi bilo kakvu masku", rekao je Serhiy Yarusevych, profesor strojarstva i mehatronike i voditelj studije. "Međutim, postoji vrlo ozbiljna razlika u učinkovitosti različitih maski kada je u pitanju kontrola aerosola."

Prethodna istraživanja pokazala su da su aerosoli koje raspršuju zaražene osobe izvor prijenosa virusa SARS-CoV-2 koji uzrokuje COVID-19, čak i izvan zone socijalnog distanciranja od dva metra koju naširoko preporučuju dužnosnici javnog zdravstva.

Rezultati studije

Najnovija studija pokazala je pak da obične, najčešće korištene maske, prvenstveno zbog problema s prianjanjem uz lice, filtriraju samo oko 10 posto izdahnutih kapljica aerosola. Preostali aerosoli se preusmjeravaju, uglavnom s vrha maske na nosu, i nefiltrirani bježe u vanjski zrak. S druge strane, kvalitetnije, skuplje N95 i KN95 maske filtrirale su i više od 50 posto izdahnutih aerosola koji se mogu nakupiti u zatvorenom prostoru i širiti virus COVID-19 pri udisanju.

Yarusevych, glavni istraživač u istraživačkom laboratoriju za mehaniku fluida, apelira da bi se zbog mnogo veće učinkovitosti N95 i KN95 maske trebale što više nositi u zatvorenim prostorima, poput škola i na radnim mjestima.

Utjecaj ventilacije

Eksperimenti su također kvantificirali utjecaj ventilacijskih sustava koji cirkuliraju i zamjenjuju zrak u prostorijama na nakupljanje aerosola. Utvrđeno je da je čak i minimalna ventilacija podjednako učinkovita kao i najbolje maske u smanjenju rizika od prijenosa.

U idealnom slučaju, kaže Yarusevych, dokazi pokazuju da je najbolje kombinirati visokokvalitetne maske i odgovarajuću ventilaciju kako bi se minimalizirala opasnost od nakupljenih aerosola u zatvorenom prostoru.

Izvor: Bug.hr

Izvorni autor: Mladen Smrekar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.