Obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara

10.03.2021. 15:46:00

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Vukovaru, a potom i kod spomenika u obližnjim Bogdanovcima, u srijedu je obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara.

Dan hrvatskih branitelja Vukovara obilježava se u spomen na 10. ožujak 1991. i postrojavanje više od 2000 pripadnika nenaoružanih odreda s područja bivše općine Vukovar u Bogdanovcima.

“Došli smo se zahvaliti hrvatskim braniteljima i članovima njihovim obiteljima zato što su bili spremni dati ono najvrijednije što su imali kako bi danas imali svoju državu. Imali su hrabrosti stati nasuprot višestruko jačem neprijatelju, ali je pobijedilo njihovo hrabro srce i vjera”, poručio je ministar hrvatskih branitelja Mario Banožić.

Banožić: Hrvatska vojska izrasla na temeljima branitelja danas je cijenjena u mirovnim misijama

Po njegovim riječima, kao primjer vojske koja je nastala na temeljima hrvatskih branitelja, Hrvatska vojska dana je cijenjena u svim mirovnim misijama u kojima sudjeluje.

“Mnogi su me pitali zašto branitelji protestiraju. Ja bih rekao da branitelji nisu nikada ti koji protestiraju već su izražavali nezadovoljstvo stanjem u hrvatskom društvu. Najpotrebnije nam je sada zajedništvo koje smo imali prije 30 godina kada se stvarala hrvatska država”, kazao je Banožić.

Na pitanje novinara slaže li se s kritikom osječko-baranjskog župana Ivana Anušića da je kao predsjednik Županijske organizacije HDZ-a u Vukovarsko-srijemskoj županiji zapustio tu organizaciju, Banožić je odgovorio kako vukovarsko-srijemski HDZ stoji jako dobro kao organizacija.

“Za kolegu Anušića mogu samo reći da očekujem od njega da, kao potpredsjednik stranke, podrži kandidate HDZ-a u Vukovarsko-srijemske županije te da kao predsjednik HDZ-a Osječko-baranjske županije političku igru vodi na području te županije”, kazao je Banožić rekavši kako će lokalni izbori pokazati da je vukovarsko-srijemska organizacija HDZ-a jako dobro posložena organizacija.

Komentirajući današnji izlazak iz stranke predsjednika Mladeži HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije Slavka Grgića, Banožić je rekao kako je Grgić bio predsjednik, ali ne mladeži, koju je uspio rasuti u protekle četiri godine. “Bivšem kolegi Grgiću mogu samo reći neka bude pošten i kaže što je radio ove protekle četiri godine”, poručio je Mario Banožić.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava kazao je kako je u bivšoj državi trebala neizmjerno velika hrabrost i ljubav za stati nenaoružan i postrojiti se.

“Upravo zahvaljujući hrvatskim braniteljima danas imamo  slobodni Vukovar i slobodu Hrvatsku“, rekao je Penava izrazivši zahvalnost hrvatskim braniteljima rekavši kako zbog svega onoga što su učinili za Hrvatsku hrvatski branitelji nisu zaslužili da se manipulira Vukovarom i Domovinskom ratom, a za što, kako je ustvrdio, zasluga pripada aktualnoj, ali i prijašnjim Vladama.

“Mnoge nas stvari bole, među kojima i popis stanovništva. To i promjena izbornog zakona odnosno izborni inženjering kojemu je pribjegao gospodin Plenković i aktualna koalicija gdje se ne može redovitim putem ostvariti volja građana je loše jer se radi na neravnopravnosti građana”, kazao je Ivan Penava te ocijenio da je hrvatsko društvo u takvom stanju da se čak “diskriminaciji pokušava dati pozitivan predznak”.

Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća podono spomen-obilježja na Memorijalnom groblju, počast poginulima u Domovinskom ratu odana je i polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika u središtu obližnjih Bogdanovaca u kojima je na današnji dan 1991. godine postrojeno oko 2.500 nenaoružanih branitelja s prostora bivše općine Vukovar koji su kasnije činili okosnicu 204. vukovarske brigade. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto: Arhiva/Kamenjar.com

Izvorni autor: Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.