Obilježena 32. godišnjica pogibije policijskih službenika u Hrvacama i Maljkovu

19.09.2023. 09:48:00

Obilježavanje je otpočelo otkrivanjem spomen ploče koja je postavljena na Policijskoj postaji Sinj, u čast poginulih policajaca Policijske postaje Sinj.

U Sinju i Hrvacama danas je obilježena 32. godišnjica pogibije devet policijskih službenika i redarstvenika koji su poginuli braneći domovinu.

Zajedno s članovima obitelji poginulih kolega, danas su bili glavni ravnatelj policije   Nikola Milina  , kao izaslanik podpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova dr. sc. Davora Božinovića  ,   Slobodan Marendić  , načelnik Policijske uprave splitsko-dalmatinske zajedno s načelnicom i načelnicima sektora u policijskoj upravi, brigadir  Ivan Jenjić  , načelnik stožera motorizirane brigade HV,  Igor Vidalina  , izaslanik ministra branitelja i voditelj Veteranskog centra u Sinju,  Ante Šošić  , zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije,  Miro Bulj  , gradonačelnik Sinja,  Ivan Bugarin  , gradonačelnik Trilja,  Jure Plazonić, gradonačelnik Vrlike,  Dinko Bošnjak,  načelnik Hrvaca,  Dušan Đula  , načelnik općine Otok i načelnik općine Dicmo  Petar Maretić  .

Također, na obilježavanju su bili zapovjednik Jedinice specijalne i interventne policije  Ante Vugdelija  , načelnik PP Sinj  Mislav Filipović Grčić  , načelnik PGP Imotski  Tihomir Nenadić  i načelnik PGP Trilj  Ljubo Zečić  , te svi dosadašnji zapovjednici i načelnici Policijske postaje Sinj od 1991. godine.

Kao i svake godine uz nas su bili i predstvanici i člnovi braniteljskih udruga, Josip Slačanin , predsjednik Udruge specijalne policije, članovi Udruge prvi hrvatski redarstvenik, Udruge specijalne policije BATT, Udruge policijskih službenika u Domovinskom ratu Imotski, Udruge Tigrovi 90/91 SDŽ Imotski i Udruge policije Sinja i Cetinske krajine Domovinskog rata, čiji su članovi inicirali postavljanje spomen ploče na Policijsku postaju Sinj. Uz policijske kapelane don Marka Trogrlića i don Hrvoja Relju sudjelovao je i fra Marinko Vukman , gvardijan svetišta Gospe Sinjske.

Obilježavanje je otpočelo otkrivanjem spomen ploče koja je postavljena na Policijskoj postaji Sinj, u čast poginulih policajaca Policijske postaje Sinj  Ivana Kambera, Dušana Cvrlje, Mira Milanovića i Ante Radana .

Ante Škoko, Kažimir Abramović, Zoran Bočina, Ivica Grubač, Bogoslav Lukić, Jakov Topić, Dušan Cvrlje, Miro Milanović i Ante Radan su u rujnu 1991. godine, od 16. do  23. rujna 1991. godine, poginuli na području Hrvaca i Maljkova. braneći svoju domovinu, svoju Hrvatsku.

Nakon svečane mise, na spomeniku koji je u Hrvacama podignut u čast poginulim redarstvenicima, položen je vijenac i upale su svijeće za naše poginule kolege. Cvijeće i upaljene svijeće na spomenik su stavili članovi obitelji, izaslanstvo Ministarstva unutarnjih poslova koje je predvodio glavni ravnatelj policije  Nikola Milina  uz načelnika  Slobodana Marednić , zapovjednika JSIP i načelnike postaje, izaslanstvo Splitsko-dalmatinske županije, gradova Sinja, Vrlike i Trilja, općine Hrvace, Otok i Dicmo i veliki broj članova braniteljskih udruga.   

Također, vijenci su položeni i na spomenik u Maljkovu i na spomen pločama koje su postavljene na mjestima stradavanja poginulih kolega. Uz molitvu i svijeće razmišljali smo o našim poginulim kolegama i svim poginulim hrvatskim braniteljima čija su imena zlatnim slovima uklesana u povijest Lijepe naše.

Obilježavanje su pjesmom uveličali članovi   policijske klape „Sveti Mihovil“   koji redovito sudjeluju na obilježavanjima MUP-a i PU splitsko-dalmatinske, kojima čuvamo sjećanja na naše poginule kolege.  

Izvor: cronika.hr/Foto:MUP

Izvorni autor: Draženka Franjić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.