Objavljena Šošićeva knjiga o razgovorima Pečarića i Pavkovića!

20.12.2022. 22:27:00

Iz tiska je izašla knjiga „Stare i nove paradigme Pavković-Pečarić“, (nakladnik Tiskara Rihtarić, Koprivnica), koju je još 2007. napisao prof. dr.sc.Hrvoje Šošić (Osijek, 16.6.1928.-Zagreb, 4.7.2012.), a u kojoj se autor osvrće na prvo izdanje knjige Mladena Pavkovića – „Razgovori s Josipom Pečarićem“.

Ovaj rukopis je nažalost tek nedavno pronađen.

Šošić naglašava da Pavkovićeva knjiga ima poznatu formu razgovora s književnicima i znanstvenicima te da je ovaj pisac istaknuti i nenadmašni kreator i usmjeritelj, koji se uz to i jedini u Hrvatskoj na pravi način bavi hrvatskim braniteljima i hrvatskim obrambenim Domovinskim ratom.

  • „Čitatelji će u ovoj knjizi – kaže dalje – naći niz novih podataka, činjenica i tvrdnja, budući da akademik Pečarić na nov način otvoreno raspravlja i zagovara teze koje su imale zabranu javnosti do 1990., jer je jugoslavenski komunistički režim branio da se o tim temama i na taj način raspravlja o hrvatskoj povijesti“.

Šošić je mišljenja da je značaj ove knjige i u tome što dovodi u pitanje temeljne postavke na kojima počiva socijalistička (službena) historiografija, te da knjiga najavljuje i ostvaruje obračun s dominantnom znanstvenom paradigmom.

Sve u svemu, u  knjizi  Pavkovića s Pečarićem opet je otvoreno hrvatsko nacionalno pitanje, odnosno bolje rečeno – „lajbek je opet raskopčan“ – zaključuje dr. Šošić.

U međuvremenu je već  objavljeno i II. izdanje knjige „Razgovori Mladena Pavkovića s Josipom Pečarićem“ u kojoj se nastavlja britko i pitko raspravljati o nizu zanimljivih povijesnih, kulturnih i političkih pitanja.  

Milan Pišković

Izvorni autor: Milan Pišković/Foto:MP

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.