Obrat u Zambiji! Hrvati oslobođeni optužbe za trgovinu djecom, vraćaju se kući

06.02.2023. 13:47:00

SVIJET ODBAČENA OPTUŽNICA

Sud u Zambiji odbacio je optužnice protiv osmero Hrvata koje se teretilo za za trgovinu djecom. U roku od 48 sati moraju napustiti zemlju, piše Dnevnik.hr.

Osmero Hrvata koji se već dva mjeseca nalaze u Zambiji u ponedjeljak su se pojavili na sudu u Ndoli, na novom ročištu u suđenju na kojem ih se teretilo za trgovinu djecom.

Kako doznajemo, sud je odbacio optužbe te su oni oslobođeni.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslovba potvrdilo je da je nadležni sud u Ndoli odbacio optužnicu protiv hrvatskih državljana.

"U roku od 48 sati dužni su napustiti Republiku Zambiju. U povratku u Hrvatsku, kao i tijekom cijelog dosadašnjeg postupka, nadležna tijela osigurat će hrvatskim državljanima svaku potrebnu pomoć.

Zambijski Sun FM javlja da je glavni sudac Ndole Dominic Makalicha obustavio slučaj protiv osam hrvatskih državljana koji su bili optuženi za pokušaj trgovine djecom. Hrvati su trenutačno na imigracijskom pregledu.

Zambijski mediji navode kako je suđenje prekinuto, nakon što je država podnijela zahtjev da se predmet obustavi "prema odjeljku 88 (a) Zakona o kaznenom postupku, poglavlje 87 Zakona Zambije".

Državni odvjetnik Mahape Libakeni zatražio je obustavu slučaja, koju mu je sudac Makalicha i odobrio te je prilikom donošenja presude naglasip kako "prekid postupka nije oslobađajuća presuda".

Ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman obratit će se medijima u 14 sati. Izjave pratite uživo na DNEVNIK.hr-u.  

"Podsjećamo kako je hrvatskim državljanima od prvoga dana pružena konzularna pomoć sukladno Ustavu RH i Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima. S ciljem osiguranja pravičnog suđenja, humanog postupanja i zaštite najboljih interesa hrvatskih državljana, ostvareni su brojni kontakti i obavljeni razgovori ministra vanjskih i europskih poslova Grlića-Radmana i ministra pravosuđa i uprave Malenice te hrvatskih diplomatskih i konzularnih predstavnika s najvišim razinama vlasti Zambije. Usto, intenzivno se komuniciralo i sa šefom EU Delegacije u Lusaki kao i predstavnicima EU-a i međunarodne zajednice", priopćeno je iz ministarstva.

Izvor: Dnevnik.hr/PDN/Foto:screenshot/Dnevnik.hr

Izvorni autor: PDN/Dnevnik.hr/D. J. B.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.