Odbor za ratne veterane traži da se Dan antifašističke borbe izbaci s liste praznika

06.11.2019. 14:55:00

Na sjednici saborskog Odbora za ratne veterane predložen je amandman na vladin prijedlog izmjena blagdana i spoemndana. Žele da 8. listopada kao Dan Sabora i dalje bude praznik, a time i neradni dan.

Odbor za veterane predložio je amandman na novi kalendar blagdana i spomendana. Predloženo je da 8. listopada, za koji Vlada planira da bude spomendan i to kao Dan Hrvatskog sabora, i dalje obilježavamo kao državni praznik, te da Dan antifašističke borbe 22. lipnja umjesto praznika ubuduće bude spomendan. Za ovaj prijedlog glasalo je devet članova odbora dok je jedan bio suzdržan. Ideja je došla od vanjskih članova odbora. Ona je prihvaćena s devet glasova za i jednim suzdržanim.

- I posebni savjetnik predsjednice je rekao da bi 8. listopada trebao biti praznik odnosno neradni dan s obzirom na sve ono što se dogodilo taj dan i kakve su povijesne odluke donesene. Dan prije je izvršen pokušaj atentata na državni vrh i zato smatra da to ne bi trebao ubuduće biti samo spomendan - kazao je Josip Đakić (HDZ) predsjednik navedenog odbora. 

Na pitanje očekuje li da bi premijer i Vlada mogli prihvatiti ovakve promjene, Đakić navodi da o tome nisu još razgovarali.

- Nisam znao što će predlagati, ja sam samo vodio sjednicu. Stavio sam na glasovanje i većina je bila za - rekao je Đakić.

Istovremeno predlažu i da 18. studenog bude Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije u Domovinskog ratu. O ovom prijedlogu SDP se oglasio na Twitteru.

- Hrvatska je antifašistička i demokratska. Partizani su se izborili za slobodu, solidarnost, pravdu i jednakost, vrijednosti antifašizma koji je temelj moderne Europe i hrvatskog Ustava, a Dan antifašističke borbe je s pravom državni praznik - napisali su u objavi. 

Vladinim prijedlogom novih blagdana, Dan državnosti ubuduće bi slabili 30. svibnja, a ne 25. lipnja kao dosad. Predlaže se i novi blagdan odnosno da 18. studenoga bude Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a  5. kolovoza ostaje kao praznik odnosno- Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

Kao nove spomendane predlaže se 15. siječnja Dan međunarodnog priznanja Republike Hrvatske i Dan mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, 9. svibnja Dan Europe i Dan pobjede nad fašizmom, 25. lipnja Dan neovisnosti, 8. listopada Dan Hrvatskoga sabora, i 30. kolovoza Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu, dok se dosadašnji spomendan 23. kolovoza precizira kao Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma.

Izvor: 24sata

Izvorni autor: Snježana Krnetić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.