ODGOĐENA PODJELA SAKRAMENTA SVETE KRIZME u Istri: “Nepovoljna je epidemiološka situacija”

22.04.2021. 12:35:00

Iz istarskog županijskog Stožera javljaju najnoviju odluku o podjeli sakramenata svete krizme:

– Radi trenutno nepovoljne epidemiološke situacije u konzultacijama s Biskupijom Porečkom i Pulskom, donesena je odluka da se održavanje podjele sakramenata svete krizme odgodi i planira od 15. svibnja 2021. godine nadalje, a uz poštivanje epidemioloških mjera na način kako su održavane i protekle godine, navodi Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

Podsjetimo, U programu Hrvatskog radija gostovali su zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda “Dr. Andrija Štampar” Sandra Šikić, glavni epidemiolog iz Primorsko-goranskog Zavoda Dobrica Rončević i ravnateljica Nastavnog zavoda Splitsko-dalmatinske županije Željka Karin.

Karin se osvrnula na krizme, pričesti i veća okupljanja, problem su obiteljska druženja nakon tih događanja, to je glavni izvor zaraze. Rekla je da razgovaraju s nadbiskupijom oko odgoda, danas imaju sastanak, pa će vidjeti. Prijedlog je da se trenutno sve odgodi dok se ne smiri epidemiološka situacija.

msgr. Marin Barišić, nadbiskup Splitsko-makarske nadbiskupije, ovaj problem promatra s duhovne strane.

I prema njegovu stavu barem za sada na prostoru SD županije, odnosno Splitsko-makarske nadbiskupije neće biti odgađanja krizmi i pričesti.

– Mi uporno upozoravamo svekoliko pučanstvo da se na krizmama i pričestima moraju pridržavati epidemioloških mjera, ali tu glavnu riječ vode roditelji, pastoralno vijeće, župnici. Mi želimo da se poštuju te zadane norme ponašanja i apeliramo da svaka osoba u zatvorenom prostoru mora imati sedam kvadratnih metara za sebe, da se moraju nositi zaštitne maske… Bilo bi najbolje kada bi se proslave pričesti i krizmi odvijale na otvorenome prostoru. Apeliramo do iznemoglosti na sve roditelje, župnike, obitelji da se ponašaju sukladno trenutačnom stanju na terenu. U ovom trenutku bi bilo nezgodno zabraniti pričesti i krizme, jer poslije dolaze ljeto, vrućine, i mislimo da se one tada ne bi mogle održavati – rekao je msgr. Marin Barišić, nadbiskup Splitsko-makarske nadbiskupije.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto: Svetište Majke Božje Bistričke

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor: