ODVONILO JE PETARDAMA! Djeca previše stradavaju: Ovo su nova pravila koja sada svi morate poštivati!

18.12.2020. 16:15:00

Danas je na izvanrednoj sjednici Sabora izglasana izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja. Prema novoj verziji zakona, zabranit će se posjedovanje i uporaba za osobne potrebe petardi i redenika kategorije F2.

 Zakon je donesen jednoglasno, 127 glasova bilo je “za”.

Novom odredbom potpuno se zabranjuje prodaja, nabava, posjedovanje i uporaba za osobne potrebe petardi i redenika kategorije F2, kao i posjedovanje petardi i redenike kategorije F3, dok je do sada bila zabranjena njihova nabava i korištenje.

Iako je zakon prihvaćen jednoglasno, nisu svi zastupnici posve zadovoljni ovakvom odlukom. Davor Dretar i Klub zastupnika zeleno-lijevog bloga predlagali su da se uporaba ostale bučne pirotehnike iz tih kategorija dopusti samo u razdoblju od 31. prosinca do 1. siječnja. Inače, prema Zakonu, pirotehniku smijete koristiti tek od 27. prosinca do 1. siječnja. Ova izmjena Zakona stupa na snagu tek sljedeće godine, odnosno 2.siječnja 2021. godine.

Kako je obrazložio Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, do promjene zakona je došlo radi zaštite života i zdravlja osoba mlađih od 18.godina odnosno djeca koja su najčešće žrtve nepravilnog korištenja pirotehničkih naprava. Osim toga, mnogi građani su se žalili i zbog svojih ljubimaca koje pucnjevi strašno uznemiravaju.

Nabava pirotehničkih sredstava dopuštena je pravnim osobama koje ih nabavljaju za svoje potrebe, npr. Hrvatska gorska služba spašavanja i speleološke udruge.

Izvor: dnevnik.ba

Izvorni autor: Valneo Kosić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.