Oglasili se policija i USKOK o akciji u Splitu, 12 osoba uhićeno

20.07.2021. 15:50:00

U akciji PNUSKOK-a u utorak ujutro u Splitu uhićeno je 12 osoba zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela.

Djelatnici policije jutros su stigli u prostorije gradske uprave nakon čega je policija tijekom jutra na području Splita uhitila 12 osoba. Među uhićenima je poduzetnik Zvonko Kotarac kojeg se sumnjiči za nepravilnosti izgradnje hotela na Žnjanu.

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak potvrdio je da su uhićena tri zaposlenika splitske Banovine.

Privedeni, čiji su stanovi i uredi tijekom jutra pretraženi, nalaze se u prostorima PNUSKOK-a nakon čega bi trebali pred županijskog istražnog suca koji će odlučivati o pritvoru.

TIJEK DOGAĐAJA

 

13:40 Oglasila se policija i USKOK

“Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Služba Split) u koordinaciji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode kriminalističko istraživanje kojim je obuhvaćeno 12 osoba.

Zbog sumnje u počinjenje koruptivnih kaznenih djela policija je tijekom jutra na području Splita uhitila 12 osoba.

U tijeku je provođenje dokaznih radnji, a nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja izvijestit ćemo javnost o utvrđenom”, poručili su iz MUP-a.

Kratko su se oglasili i iz USKOK-a:

“Uhićenja i provođenje hitnih dokaznih radnji protiv više osoba rezultat su kriminalističkog istraživanja koje se provodi u suradnji s PNUSKOK-om. Navedene radnje koje se provode u Splitu odnose se na 12 osoba za koje se osnovano sumnja da su počinile koruptivna kaznena djela.

Nakon ispitivanja osumnjičenika USKOK će donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju o čemu će pravodobno obavijestiti javnost.”

13:34 Privedeni uskoro pred županijskim sucem

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak potvrdio je da su uhićena tri zaposlenika splitske Banovine, a neslužbeno ih je 12 privedeno.

Svi privedeni nalaze se u prostorima PNUSKOK-a i vjerojatno će ubrzo pred županijskog istražnog suca koji će odlučivati o pritvoru.

12:24 Kotarac se sumnjiči za nepravilnosti izgradnje hotela

Gradonačelnik Ivica Puljak za N1 je potvrdio da PNUSKOK u zgradi Banovine provodi izvide.

Neslužbeno doznajemo da su privedena tri zaposlenika splitske Banovine. Nije riječ samo o djelatnicima, sumnja se širi i na poduzetničke krugove, konkretno arhitekte.

Odvjetnik Vinko Ljubičić potvrdio je za N1 da ga je jutros kontaktirao poduzetnik Zvonko Kotarac kojeg se sumnjiči za nepravilnosti izgradnje hotela na Žnjanu. Osumnjičeni su i poznati splitski arhitekti, no u ovom trenutku nema više informacija.

PNUSKOK je također potvrdio da je u tijeku pretraga stanova gdje žive osumnjičeni u ovoj akciji.

12:01 U tijeku pretrage stanova i ureda uhićenih

Glasnogovornica gradske uprave Kristina Čuvalo za Hinu je potvrdila da su djelatnici policije jutros stigli u prostorije gradske uprave i da će javnost o svemu izvijestiti naknadno.

Prema neslužbenim informacijama policija istražuje nezakonitosti vezane uz jednog poduzetnika koji je izgradio nekoliko stambenih zgrada i poslovnih objekata u Splitu, a zadnja investicija mu je bio hotel.

Policija i Uskok o uhićenjima se još nisu oglasili.

Neslužbeno je riječ o nastavku kriminalističkih istraživanja koje je policija provodila nad nizom osoba u travnju i listopadu 2019.

U tijelu su pretrage stanova i poslovnih prostora uhićenih, među kojima su navodno voditeljica odsjeka za graditeljstvo te savjetnica i savjetnik iz tog odjela.

11:35 Građevinske malverzacije

Jutarnji list javlja da su nalozi za uhićenje ishođeni za 12 osoba te da se radi o građevinskim malverzacijama, primanju i davanju mita.

11:25 Među uhićenima pročelnik u gradskoj upravi

Među uhićenima je, piše tportal, i jedan pročelnik.

Uz pročelnika uhićene su i dvije osobe zaposlene u uredu za prostorno uređenje. Jedna od njih bila je privođena i ranije, kada je 2019. istraživana sumnjiva legalizacija viška kvadrata u jednom objektu. Optužnica u tom slučaju je potvrđena početkom lipnja ove godine. Dalmatinski portal piše da je uhićen i suprug te službenice, arhitekt.

Uhićenja u gradskoj upravi tportalu je potvrdio i splitski dogradonačelnik, Bojan Ivošević.

11:10 Potvrđena uhićenja

Da je više osoba privedeno jutros u akciji PNUSKOK-a, potvrđeno je i iz policije za Dalmatinski portal. 

Prema zasad nepotvrđenim informacijama, privođenja su se nastavila i izvan zgrade Banovine te je slobode lišeno i nekoliko splitskih arhitekata.

Opet se istražuje gradnja objekata i izdavanje dozvola splitskom poduzetniku. Sada se istražuje gradnja hotela i zgrade te su ovom akcijom obuhvaćeni svi u lancu, od investitora do ljudi koji su im izdavali dozvole. U Gradu Splitu su potvrdili da je u utorak ujutro bilo policijskog postupanja, ali za konkretnije informacije ipak su uputili na policiju.

Izvor: n1/ Foto: PIXSELL

Izvorni autor: N1 Info / Foto: Milan Sabic

Autor: