Okršaj Vučića i hrvatskog predsjednika u UN-u: 'Evo, vidim ovih 100 zemalja stalo u red da poslušaju Milanovića'

22.09.2023. 12:07:00

NIJE MU SE SVIDJELA NJEGOVA IZJAVA

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić narugao se u četvrtak pozivu predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića koji je na Općoj skupštini UN-a zatražio da se prizna nezavisnost Kosova. 

Amazon.com : DMSE Kosovo republic of Kosovo Flag 3X5 Ft Foot 100% Polyester  100D Flag UV Resistant (3' X 5' Foot) : Patio, Lawn & Garden

Stotinjak članica UN-a, uključujući stalne članice Vijeća sigurnosti poput Kine i Rusije, pet zemalja članica Europske unije, kao i Vatikan, te od zemalja bivše Jugoslavije Bosna i Hercegovina, ne priznaju nezavisnost Kosova. 

U svom govoru u UN-u, Milanović je izrazio zabrinutost zbog nedavnih događaja u odnosima između Kosova i Srbije. Pozvao je na smanjenje napetosti i istaknuo važnost univerzalnog priznanja Kosova kao ravnopravnog člana međunarodne zajednice.

Vučić: Vidjela žaba da se konj potkiva

"Evo, vidim ovih 100 zemalja stalo u red da poslušaju Milanovića, sve se guraju. Eno tamo kažu: 'Pozvao nas Milanović, pa stojimo da potpišemo za nezavisno Kosovo'. Vidjela žaba da se konj potkiva, pa i ona nešto da kaže po tom pitanju", citirali su Vučićevu izjavu u New Yorku srbijanski mediji poslije pitanja kako komentira Milanovićev poziv.

Foto: HINA/TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Vučić je u svom obraćanju na Općoj skupštini UN-a istaknuo da su zapadne zemlje prije 15 godine "brutalno prekršile Povelju UN-a i Rezoluciju 1244 Vijeća sigurnnosti UN-a", bombardirajući teritorij tadašnje SR Jugoslavije, a da se danas pozivaju na važnost očuvanja teritorijalnog integriteta, aludirajući na Ukrajinu i podršku koju ima u međunarodnoj zajednici.

Vučić smatra da je 19 zemalja počinilo agresiju na Srbiju i da svi oni danas govore o teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Opet kukao

Dodao je da će Srbija nastaviti podržavati teritorijalni integritet te zemlje jer ne mijenja svoja načela "bez obzira na stoljetno prijateljstvo s Rusijom", kao i da podržava teritorijalni integritet i suverenitet svih članica UN-a. Ipak, odbija pridružiti se međunarodnim sankcijama protiv Rusije.

Milanović pozvao na reformu Vijeća sigurnosti UN-a, promjenu izbornog zakona u BiH i priznanje Kosova

"Svako nasilje za nas je isto, bez obzira tko ga čini. Kada pitamo za teritorijalni integritet Srbije, odgovor je 'ne vraćajte se u prošlost, gledajte ka budućnosti', jer je to jedini način da vaša zemlja napreduje", rekao je Vučić.

Vučić je opisao dijalog između Beograda i Prištine, koji se odvija uz posredovanje EU-a i podršku SAD-a, kao monolog Prištine, pri čemu je dodao da Srbija spremno napreduje na svom putu prema EU.

Izvor: Direktno.hr

Izvorni autor: bkk/h/Foto: Luka Baletić/PIXSELL

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.