Opet uništena obilježja u znak sjećanja na poginule makarske branitelje: ‘To je teroristički čin, zna se i tko ga je počinio‘

28.07.2020. 10:07:00

Prije godinu i pol dana nepoznati vandali su u Slivnici na jugoistoku Općine Ravno u dubrovačkom zaleđu na teritoriju BiH, u potpunosti uništili četiri bijela mramorna križa od kojih je svaki bio visok metar i pol, kao i spomen-ploču koju su pripadnici 156. brigade HV-a 2014. postavili u sjećanje na poginule makarske vitezove, pripadnike Postrojbe posebne namjene Kobac – Borisa Bandića, Markicu Rosu,Tomislava Skočibušića i Stipu Ursića koji su na ovom mjestu, braneći domovinu, svoje mlade živote izgubili u akciji 5. srpnja 1992. godine.

Vandalski čin kojim je dirnuto u svetinju, heroje Domovinskog rata, u prosincu 2018. godine najoštrije je osudila Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Makarskog primorja – Udruga 156. brigade HV-a, HVIDRA Makarska, Udruga roditelja poginulih hrvatskih branitelja i Udruga veterana Domovinskog rata, Udruga ratnika PPN Kobac, Udruga udovica poginulih hrvatskih branitelja, te Udruga dragovoljaca iz Domovinskog rata. Križeve je 156. brigada u suradnji s načelnikom Općine Ravno Andrijom Šimunovićem ponovno postavila prošle godine, ali vandali su ih opet razbili proteklog vikenda.

Ovaj vandalski čin ponovno je osudila Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata Makarskog primorja te su kazali kako je rušenje spomen obilježja na mjestu pogibije četvorice pripadnika PPN Kobac ”sramotan, kukavički i zločinački čin gubitnika i barbara koji se ne mogu pomiriti s činjenicom da je Republika Hrvatska samostalna, neovisna i demokratska država, pobjednica u Domovinskom ratu”.

NE DIRA SE U CRKVE…

– Tražimo od mjerodavnih vlasti tog kantona i Općine Ravno da poduzmu odgovarajuće mjere i pronađu vandale – stoji u priopćenju Koordinacije Udruga proizašlih iz Domovinskog rata Primorja.

Ogorčeni branitelji na čelu s Ivanom Glibotom, predsjednikom HVIDRA-e i ratnim zapovjednikom PPN Kobac, Robertom Brzicom, predsjednikom Udruge ratnika PPN Kobac, Stjepanom Kotarcem, predsjednikom Udruge 156. brigade HV-a, makarskim gradonačelnikom Jurom Brkanom, predsjednikom Gradskog vijeća Markom Ožićem Bebekom i baškovoškim donačelnikom i Županijskim vijećnikom HDZ-a Filipom Vidulinom, oštro su osudili ovaj barbarski čin, a pridružilo im se i Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Kako je kazao Brzica, prije skoro dvije godine vandali su srušili obilježje, a ne spomenik u obliku križa, a koje obilježava mjesto pogibije četvorice pripadnika PPN Kobac.

– Neshvatljivo mi je da se netko može dirati u križ. Za vrijeme Domovinskog rata smo prošli sva ratišta i uvijek se znalo da se ne dira u crkve bez obzira čije su, da se ne dira u grobove i križeve, što je nepisano pravilo. U jednu ruku sam i ljut i žalostan što želim poručiti svim razinama vlasti koje mogu utjecati na to da se nađe i kazni počinitelj i ne zato što je meni drago što će se njega kazniti, nego da se pokaže da to nije u redu i da to ne bi činili drugi – kazao je Brzica.

Ogorčenje rušenjem križeva mladim poginulim Kobcima nije krio ni Glibota koji je kazao da će se novi križevi i to najvjerojatnije od inoksa u suradnji s načelnikom Općine Ravno, postaviti ovog puta uz obvezan video nadzor.

– Sve se svodi na najoštriju osudu jer tako nešto gnjusno napraviti po drugi put stvarno je barbarski čin. Rušenje križeva za mene je tragedija i odmah mi se pred očima vratio onaj dan kada su poginuli naši Kobci i sada nas opet nakon 27 godina ubijaju i pucaju u srce i glavu preko spomen obilježja što normalan ljudski um ne može napraviti – kazao je Glibota, dodavši da ga je o rušenju križeva obavijestio načelnik Općine Ravno koji je izrazio želju da se uključi u financiranje novih križeva.

Kotarac je kao predsjednik Udruge 156. brigade HV-a oštro osudio ovaj vandalski čin.

HVALA MINISTARSTVU

– To je teroristički čin, a tko ga je počinio zna se – mladi Srbi iz Trebinja, ali se to još ne može dokazati. Sada jedino od državnih institucija možemo tražiti da zaštiti spomen obilježja križeva posvećenih Kobcima, a pošto se taj vandalski čin ponavlja već drugi put, možemo tražiti od predstavnika srpske zajednice da se ogradi i osudi takve činove svojih građana što bi imalo dobar odjek i bilo bi poželjno za svakoga – kazao je Kotarac, dodavši da se zahvaljuje Ministarstvu hrvatskih branitelja koje je reagiralo odmah po primitku informacije o rušenju križeva i osudilo taj čin i dalo podršku pripadnicima 156. brigade PPN Kobac koji njeguju sjećanje i čuvaju čast svojih poginulih pripadnika.

I za gradonačelnika Brkana, rušenje križeva je barbarski čin.

– To je zapravo tragičan čin, najtragičniji za obitelji poginulih pripadnika PPN Kobac i za suborce koji su s njima bili tu noć kada su poginuli. Sada ulazimo u kompleksnost i specifičnost situacije jer se mjesto Slivnica u Općini Ravno nalazi u BiH u Federaciji u napuštenom prostoru od 50 do 60 kilometara. Prošle godine kada smo obnavljali križeve, prolazili smo kilometre i kilometre bez da smo vidjeli ijednu kuću i čovjeka. Hrvati iz Općine Ravno na čelu s načelnikom Šimunovićem stvarno paze na ova četiri križa kao spomen obilježja Kobaca i lani su asistirali kada smo ih postavljali, a u asistenciji nam je bila i policija, međutim ovo je jedan primjer vandalizma koji je učestao na tom području. Konkretno, Općina Ravno je na granici sa Republikom Srpskom i Trebinjem iz kojeg ekipa svako malo kada je neka fešta, dođe u Ravno i maltretira njihove stanovnike i iživljava se na spomen obilježjima. To je specifična situacija u kojoj osim reakcije Ministarstva hrvatskih branitelja, najjaču reakciju može imati Ministarstvo vanjskih poslova. Civilne vlasti u Općini Ravno su i prošle godine učinile sve da pronađu krivce, a prema njihovim indicijama krivci su pronađeni, ali bez materijalnih dokaza koji bi ih osudili. Vjerojatno će ista situacija biti i sada, naći će se krivci, ali neće biti dokaza. Ovo je već stvar kulture i civilizacijskog dosega i poštovanja prema poginulima, bez obzira na to za koju stranu govorimo – kazao je Brkan.

Tugu zbog vandalskog čina nije krio ni predsjednik Vijeća Marko Ožić Bebek koji je kazao da čovjeka stvarno pogodi kada se tako nešto dogodi.

DA SE NE PONOVI

– Ovaj čin osuđujem i kao pripadnik 156. brigade, a kao predsjednik Gradskog vijeća imam pravo reći i mislim da je tako, da to osuđuju svi naši sugrađani iz kojih je iznikla 156. brigada jednako kao i Vrgorčani jer je riječ o 156. brigadi formiranoj u Makarskoj i Vrgorcu. Sada ovu stvar treba shvatiti ozbiljno i podići na višu razinu. Razina na kojoj smo mi u suradnji s načelnikom Općine Ravno, očigledno ne može riješiti taj problem i moramo inzistirati da se više ne ponavlja – kazao je Bebek.

Riječi osude iskazao je i baškovoški donačelnik Vidulin koji je, kako kaže, kao čovjek koji je poznavao svu četvoricu naših poginulih prijatelja i njihove obitelji, bio šokiran kada je saznao da su križevi razbijeni.

– Odmah sam kontaktirao Županijski odbor za ratne veterane koji se također pridružio osudi tog vandalskog čina i tražimo da se počinitelji kazne, a svjedoci smo da su naučili rušiti crkve i križeve. Nažalost, mi nismo kao oni i tražimo žestoku osudu, i možemo napraviti pet puta više križeva nego što ih oni sruše. Ma, sram ih bilo – kazao je Vidulin.

Predsjednik HVIDRA-e Makarska i ratni zapovjednik PPN Kobac Ivan Glibota, podsjetio je kako je 5. srpnja 1992. godine u akciji sudjelovalo 16 Kobaca od kojih je četvero izgubilo živote, a svi ostali su ranjeni. U spomen na svoje suborce 1993. godine je 156. brigada na mjestu njihove pogibije postavila četiri drvena križa s imenima Borisa, Markice, Tomislava i Stipe, a na kojima je do 2014. godine kada su ih donijeli u Makarsku i na njihovo mjesto postavili mramorne križeve, bilo ovješeno na stotine krunica.

– Križeve i spomen ploču smo postavili iz ljubavi prema našim suborcima i prijateljima jer smo na taj način opet s njima i tako nam se i činilo kada smo mjesto pogibije koje je za nas sveto, posjetili prvi put i kada su nam se vratile sve uspomene na taj kobni 5. srpanj 1992. godine kada smo čekali da nas izvuku. Na spomen ploči koji su vandali razbili bili su uklesani stihovi: ”Pustite me zvijezdama, k’o pjesmu, k’o vatru, k’o dijete. Možete mi vezati ruke, ali krila su u meni. Oprostite mi što vam ništa osim slobode u zagrljaju sunca ne ostavljam”. Potom su članovi Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Makarskog primorja, 5. srpnja prošle godine ponovno otišli u Slivnicu i postavili nove mramorne križeve i spomen ploču, a koju su vandali, nažalost, opet srušili.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:Privatni album

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.